Geri dön

ÇİFT MAAŞ HAKKI

 

 

 

HEM BABADAN HEM EŞTEN MAAŞ ALINIR MI?

Yasalarımıza göre vefat eden sigortalıların yakınlarına ölüm maaşı bağlanıyor., Hem sigortalının eşi hem de çocukları belli şartlarda bu maaşı alıyorlar. Bir sigortalı vefat ettiğinde eşi ister çalışsın ister emekli olsun ölüm maaşı alabiliyor. Yetimler ise belli şartlar dahilinde maaş alabiliyor.

Burada en çok merak edilen ise hem eşinden hem de ölen babadan maaş alınıp alınmayacağı. 

Ölüm ve yetim maaşlarıyla ilgili en çok merak edilen konu her iki ödeneğinde alınma ihtimali. Belli şartlarda iki hatta üç maaş da alınabiliyor. Özellikle 2008 sonrasında sistem değiştirildi.

2008 öncesinde vefat eden sigortalıların yakınları farklı kurumlarda olmak üzere hem yetim hem de dul maaşı alabilmekteydiler.

Ancak 2008 sonrasında bu sistem değiştirildi ve yüksek olan maaş tercih edilip alınıyor.

Yani hem eşini hem babasını kaybeden bir kadın 2008 sonrası bunlardan sadece birisinin maaşını alabiliyor. Fakat bazı istisnalar da bulunuyor.

EŞLERE ÇİFT MAAŞ HAKKI

Eşlerden birisi vefat ettiği zaman ister erkek ister kadın olsun sağ kalan eşe maaş bağlanıyor. Bu eş çalışıyor ya da emekli olursa da ölüm maaşı alıyor ve hem emekli maaşını hem de eşinin maaşını birlikte alarak çift maaşa kavuşuyor.

Burada değişen sadece maaşın oranı oluyor.

Eğer eş emekli ya da çalışmıyorsa maaş oranı yüzde 75,

çalışıyor ya da emekli ise maaş oranı yüzde 50 oluyor.

Burada kurum farkı bulunmuyor. Yani siz SSK'lı ya da Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı da olsanız eşinizin maaşını alabiliyorsunuz.

ÜÇ MAAŞ OLUR MU?

Bazı istisnai durumlarda üç maaş da mümkün olabiliyor. Kadın emekli olduktan sonra çalışıyor ve eşinin de maaşını alıyorsa üç ayrı maaş alabiliyor. Ancak bunu kurumdan da aldığı durumlar bulunuyor.

Emekli bir kadın ilk maaşını kendi emekliliğinden alıyor.

İkinci maaşını ise vefat eden eşinden dolayı alabiliyor.

Üçüncü maaş ise eğer kadının babası memur emeklisi ise ve vefat etmişse babasının maaşı olarak ödeniyor.

Yetim maaşı ödenmesinde emekli sandığı mensuplarının çocukları için böyle bir istisna bulunuyor.

Memur kızları çalışsalar da emekli de olsalar evlenmedikleri sürece babalarının maaşını alabiliyorlar. Sadece memur olduklarında alamıyorlar.

ANNE-BABADAN KALAN ÜCRET NASIL ALINIR?

Vefat eden anne ve babanın her ikisinin maaşının bağlanması da söz konusu olabiliyor. Bu durumda hem anneden hem babadan maaş alabilme imkanları da bulunuyor. Şimdi bu konuyu soru cevaplarla netleştirelim.

2008 öncesi babamdan kalan 4/a (SSK) yetim aylığı alıyorum. 2008 öncesi annemden 4/a'dan (SSK) kalan yetim aylığını da alabilir miyim?

4/a'dan (SSK) olan anne ve 4/a'dan (SSK) olan babadan ayrı ayrı ölüm aylığına hak kazanılması durumunda (506 sayılı Kanunun 92 nci maddesi gereğince) yüksek olan aylığın tamamı, düşük olan aylığın yarısı ödenir.

2008 öncesi annemden dolayı 4/b'den (Bağ-Kur) yetim aylığı alıyorum. 2008 öncesi babamdan 4/b'den (Bağ-Kur) kalan yetim aylığını da alabilir miyim?

4/b'li (Bağ-kur) olan anne ve 4/b'li (Bağ-Kur) olan babadan ayrı ayrı ölüm aylığına hak kazanılması durumunda; hak sahibi 18 yaşına kadar her iki aylığı alabilir. 18 yaşından sonra ise hak sahibine yalnızca yüksek olan aylık ödenir.

2008 öncesi babamdan dolayı Emekli Sandığı'ndan yetim aylığı alıyorum. 2008 öncesi annemden 4/a'dan (SSK) kalan yetim aylığını da alabilir miyim?

Emekli Sandığı iştirakçisi babadan (anneden) ve 4/a (SSK) sigortalısı anneden (babadan) ayrı ayrı ölüm aylığına hak kazanılması durumunda her iki aylık tamdan ödenir.

2008 öncesi babamdan dolayı Emekli Sandığı'ndan yetim aylığı alıyorum. 2008 öncesi annemden 4/b'den (Bağ-Kur) kalan yetim aylığını da alabilir miyim?

Emekli Sandığı iştirakçisi babadan (anneden) ve 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı anneden (babadan) ayrı ayrı ölüm aylığına hak kazanılması durumunda her iki aylık tamdan ödenir.

2008 öncesi annemden 4/a'dan (SSK) kalan yetim aylığını alıyorum. 4/a'dan (SSK) emekli olmam halinde yetim aylığını almaya devam edebilir miyim?

Ölen sigortalının çocuklarına yetim aylığı bağlanabilmesi için 5510 sayılı Kanun veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmamaları veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması gerekmektedir. 4/a'dan (SSK) yetim aylığı almakta iken 4/a'dan (SSK) emekli olan kişinin yetim aylığı kesilir.

2008 öncesi babamdan 4/b'den (Bağ-Kur) kalan yetim aylığını alıyorum. 4/a'dan (SSK) emekli olmam halinde yetim aylığı almaya devam eder miyim?

4/b'den (Bağ-Kur) yetim aylığı almakta iken 4/a'dan (SSK) emekli olan kişinin yetim aylığı kesilir.

2008 öncesi annemden Emekli Sandığı'ndan kalan yetim aylığını alıyorum. 4/a'dan (SSK) emekli olmam halinde yetim aylığını almaya devam edebilir miyim?

5434 sayılı Kanuna göre yetim aylığı almakta iken 4/a'dan (SSK) emekli aylığı alan hak sahibinin yetim aylığı kesilmez.

SGK çalışanlara çift maaş hakkı tanıyor.

SGK tarafından belirlen çalışma süresini ve yılını taşıyanlara emekli maaşı verilirken, eşi vefat edenler için dul, ölüm aylığı, anne-babasından biri ölenler için de yetim aylığı veriliyor.

Emekli maaşı alınırken, dul aylığı, anne veya babanızdan biri öldüğünde de yetim aylığı alabilme imkânı var.

Bağ-Kur’lu baba 1991 yılında, anne 2006 yılında vefat etti. SSK’lı eş, 2020 yılında vefat etti. Bu durumda ablam anne ya da babadan dolayı, hem de eşten dolayı maaş alabilir mi?

SSK’lı eşin 1.10.2008 sonrası vefatı, Bağ-Kur’lu anne ve babanın ise 1.10.2008 tarihinden önce vefatı halinde ablanız her iki aylığı birden alabilir.

ÇİFT MAAŞ ALABİLME ŞARTLARI

1- Vefat edenin; eşi, çocukları, anne-babası ölüm aylığından yararlanacak kişiler olarak belirlenmiştir.

2- Sigorta sistemine girmemiş ve aylık bağlanmamış erkek çocukları okumuyorlarsa 18, liseye gidiyorlarsa 20, yüksek öğrenim görüyorlarsa 25 yaşını doldurana kadar yetim aylığı alabilirler.

3- Kız çocuklarında yaş şartı bulunmuyor. Fakat evlendiklerinde veya sigortalı olarak çalıştıklarında yetim aylıkları kesiliyor. İşten ayrıldıklarında veya boşandıklarında ölüm aylığı talep etmeleri halinde tekrar bağlanıyor.

4- Malul çocuklara yetim aylığı bağlanabilmesi için sigortalı işte çalışmamaları veya aylıkları olmaması gerekiyor. Ayrıca Sağlık Kurulu onaylı %60 oranında kayıp yaşadıklarını belgelemeleri gerekiyor.

5- Anne-babaya çocuklarından ölüm aylığı bağlanabilmesi için hak sahibi eş ve çocuklardan artan hisse olması gerekiyor. Ayrıca kişinin gelirinin asgari ücretin net tutarından az olması gerekiyor. Eğer anne veya baba 65 yaşından büyükse artan hisse şartı ortadan kalkıyor.

6- Dul eşlerin, ölüm aylığı alabilmesi için sadece resmi nikah şartı aranıyor. Şayet kadın sigortalı olarak çalışıyorsa hem ölüm aylığı hem de iş yerinden maaş alma hakkı saklı tutulmuştur.

KİMLER ÇİFT MAAŞ ALABİLİR?

Örneğin SSK emeklisi bir kadın, BAĞ-KUR emeklisi eşinin vefatı dolayısıyla dul aylığı alabiliyor. Bunun dışında emekli aylığı alan dul/boşanmış/bekar bir kadın, emekli aylığı alan anne veya babasının vefatı dolayısıyla da yetim aylığı alabiliyor.

Dul kavramı genellikle kadınları kapsasa da bu duruma erkekler de giriyor. Aynı durum erkekler için de geçerlidir. Bazı durumlarda kişiler iki, hatta üç maaş alabilme haklarına sahip olabiliyorlar. Bu durum şöyle oluyor;

SSK emeklisi olan bir kadın emekli maaşı alırken, BAĞ-KUR emekli maaşı alan eşi vefat ediyor. Eşinden dolayı dul aylığı alıyor. Bu sırada Emekli Sandığı'ndan emekli babası vefat ediyor. Bu durumda da yetim aylığı alıyor. Böylece üç maaş almış oluyor.

Emekli hangi sigortalılık (SSK, Bağkur, Emekli Sandığı) tabi olursa olsun, vefat eden eşinden dul aylığı yani ikinci bir maaş alıyor.

Örneğin; kadın SSK emeklisi, eşi vefat etmiş BAĞ-KUR emeklisi ise dul aylığı alıyor. Vefat eden eş SSK veya Bağkurlu ise dul emekli eş, maaşın yüzde 50'sini, eş Emekli Sandığı'na tabi (memur) ise maaşın yüzde 75'ini alıyor.

SGK çalışanlara çift maaş hakkı tanıyor. SGK tarafından belirlen çalışma süresini ve yılını taşıyanlara emekli maaşı verilirken, eşi vefat edenler için dul, ölüm aylığı, anne-babasından biri ölenler için de yetim aylığı veriliyor.

DUL AYLIĞININ ŞARTLARI, YETİM AYLIĞINDAN FARKLI

Ben SSK emeklisiyim. 29 Nisan 2020 tarihinde babamın vefatından sonra yetim aylığı için SGK'ya başvurdum. Babam da SSK emeklisi olduğu için bunun mümkün olmadığı yanıtını aldım. SGK'ya göre bu farklılık mı gösteriyor ve/veya dul aylığı/yetim aylığı ayrı mı değerlendiriliyor? 

Vefat eden kişi ile sağ kalan eşin sigortalılık statüleri aynı da olsa farklı da olsa sağ kalan eşe her hâlükârda dul aylığı bağlanır. Yetim aylığında ise vefat eden sigortalı ile hak sahiplerinin sigortalılık statülerine göre farklılıklar söz konusu.

SSK veya Bağ-Kur'lu ana ve/veya babadan kız çocuğuna aylık bağlanabilmesi için evli olmaması, evli olmakla beraber sonradan boşanmış veya dul kalmış olmasının yanı sıra, yurtiçinde ve yurtdışında herhangi bir statüde sigortalı olarak çalışmaması ve kendi sigortalılığı nedeniyle emekli aylığı almıyor olması gerekiyor. Babanız SSK emeklisi olup, siz de kendi sigortalılığınız nedeniyle emekli aylığı aldığınızdan babanızdan aylık bağlanmamış.

Emekli Sandığı iştirakçisi/emeklisi ana ve/veya babadan ise Emekli Sandığı iştirakçisi/emeklisi olan kız çocuğuna aylık bağlanmıyor. SSK veya Bağ-Kur kapsamında çalışan ya da emekli olan kız çocuğuna, bekar veya dul olması koşuluyla yetim aylığı bağlanıyor. Babanız Emekli Sandığı emeklisi olsaydı, SSK emeklisi olduğunuzdan, babanızdan aylık bağlanabilecekti.

 

ANNENİZ TERCİH YAPABİLİR

SSK emeklisi babam 2019 yılında vefat etti. Annem babamın maaşını alıyor fakat babasından ve annesinden alamıyor. SGK'yı arıyorum, “Alma hakkınız var” deniyor, gidiyorum şubeye “Alamıyorsunuz” diyorlar. Annemin iki kardeşi annesinden babasından maaş alıyorlar. Annemin babası ve annesi Bağ-Kur emeklisi. Alma hakkı var mı, ne yapmamız lazım?

Anneniz 2019 yılında babanızın vefatı ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre anne ve babasından ölüm aylığına hak kazanıyor. 5510 sayılı Kanun'a göre, hem eşinden hem de ana ve/veya babasından ölüm aylığına hak kazananlara, tercihine göre eşinden ya da ana ve/veya babasından bağlanabilecek aylığı bağlanıyor. Bu bağlamda, SSK emeklisi babanızdan aylık alan annenize ayrıca ana ve/veya babasından da aylık bağlanmaz. Ancak tercih yapabilir.

SSK'LI BABANIN EMEKLİ KIZINA AYLIK BAĞLANMAZ

Emekli öğretmenim. Babam işçi emeklisiydi ve 2001 yılında vefat etti. Ben 2015 yılında boşandım. Babamdan da bana ayrıca aylık bağlanır mı? 

Kız çocuklarına SSK emeklisi ana veya babalarından yetim aylığı bağlanabilmesi için bekar veya dul olmasının yanı sıra, sosyal güvenlik kanunları kapsamında sigortalı olarak çalışmamaları, kendi sigortalılıklarından dolayı emekli aylığı almıyor olmaları gerekiyor. Kendi sigortalılığınız nedeniyle Emekli Sandığı'ndan emekli aylığı aldığınızdan SSK'lı babanızdan yetim aylığı alamazsınız.

Siz SSK, babanız Emekli Sandığı emeklisi olsaydı, babanızdan aylık alabilirdiniz. Eşleri vefat eden kadınların geçimlerini sürdürebilmek için bir paraya ihtiyaç duyarlar. Bu noktada dul kalan kadınlara devlet tarafından eşlerinin ya da babalarının maaşlarını alabilme hakkı tanınıyor. Bu noktada akıllara dul kadın hem eşinden hem babasından maaş alabilir mi? sorusu geliyor.

Şimdi gelin sizlere kadınların eşinin ve babasının maaşı aynı anda alabilmeleri için nelerin gerekli olduğunu açıklayalım.

EŞ VE BABA FARKLI ALANLARDAN EMEKLİ OLMALI

Dul kalan bir kadın hem eşinin hem de babasını maaşını alabilmesi için bu iki kişinin emekli olduğu birimlerin farklı olması gerekiyor. Örneğin dul kalan kadının babası SSK emeklisi eşi ise BAĞKUR emeklisi ise kadın hem eşinin parasını hem de babasının parasını alma hakkına sahiptir.

Bunun dışında eş Emekli Sandığından baba ise SSK’dan emekli olmuş ise yine dul kadın her iki tarafında parasını alabilir. Kadınlar babasının emekli aylığını ve eşinin emekli aylığını ikisi farklı çalışma sahalarından emekli olmaları durumunda alabilirler.

EŞ VE BABA SSK EMEKLİSİ İSE DUL KADIN HANGİ MAAŞI ALIR?

Dul kadınların eşinin, babasının ya da her ikisinin birlikte maaşını alma hakkına sahiptirler. Fakat eş ve baba SSK emeklisi ise ikisi de aynı birimden emekli oldukları için dul kadın ya eşinin ya da babasının maaşını alma konusunda bir karar vermeleri gerekir.

Eğer eşin maaşı yüksekse kadınlar eşinin maaşını, babasından alacağı maaş yüksekse de babasının maaşını alabilir. Böyle bir durumda ise dul kalan kadın iki maaşı birden aynı anda alamaz. Sadece eşinin maaşını ya da babasının maaşından birini seçmek zorundadır.

DUL KADIN EŞİNİN YA DA KOCASININ MAAŞINI ALMA KONUSUNDA SERBEST Mİ?

Dul kadın eşinin ya da kocasının maaşını alma hakkına sahiptir. Fakat bu nokta kadınlar eşinin mi yoksa babasının maaşı bağlanırsa mı daha yüksek maaş alacaklarını araştırırlar. Eğer dul kadına eşinden gelen maaş az ise kadın babasından gelen maaşı alma hakkına sahiptir.

Eğer babadan gelen maaş daha az ise kadınların bu seferde eşlerinden gelen maaşı kendilerine bağlatma hakları bulunuyor.

DUL MAAŞINI KİMLER ALABİLİR?

Dul maaşı olarak bilinen ölüm aylığı genel olarak kadınlara ödenen bir para gibi algılanıyor. Oysa uygulamaya bakıldığında bir cinsiyet ayrımı yapılmıyor. Eşi vefat eden erkekler de dul maaşı alabiliyor. Üstelik kocanın çalışıyor ya da emekli olmasına da bakılmıyor.

Aylığın kesilmesine sebep olan tek değişiklik ise ikinci bir evlilik. Koca evlenmediği sürece eşinin maaşını alabiliyor.

Ölüm aylığı alabilmek için ölen eşin en az 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin bildirilmiş olması şartı var. SGK'lı olanların en az 5 yıl sigortası ve 900 gün primi varsa yine maaş bağlanıyor. Eşin çalışıyor olması ya da emekli olması durumunda aylıkta belli kesintiler yapılıyor.

Örneğin çalışmayan ya da emekli olmayan koca ölen eşinin maaşının yüzde 75'ini alırken, çalışıyorsa yüzde 50'sini alıyor. Yine maaş alabilecek durumda çocuklar varsa ödenecek para belli oranlarda bunlar arasında pay edilebiliyor. Burada eş olarak tamamen nikahlı evlilikler kast ediliyor.

Birlikte yaşamak ya da dini nikahlı olmak, çocuklar olsa dahi ölüm aylığı bağlanmasında dikkate alınmıyor.

Erkek, SGK ve Bağkur kapsamında çalışıyorsa veya emekliyse ölen eşin aylığının yüzde 50'sini dul aylığı olarak alabiliyor. Erkek sigortalı çalışmıyor ve Bağkurlu da değilse ölen eşinin aylığının yüzde 75'ini alıyor.

Ölen eş Emekli Sandığı'na tabi ise ve erkek de memur veya memur emeklisiyse bu durumda erkek ölen eşinin aylığının yüzde 50'sini alıyor.

Bu hakkın elde edilebilmesi için ölen eşin en az 5 yıllık memuriyeti olması gerekiyor.

Eşi ölen emekli kadın kocasının maaşının ne kadarını alır?

Sigortalının eşine bağlanacak ölüm aylığı sigortalı için hesaplanan aylığın % 50'sidir. Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır.

EŞİNDEN MAAŞ ALAN KADIN ÇALIŞIRSA MAAŞI KESİLİR Mİ?

Çalışması halinde kesilmez. 5510 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi gereği ölüm aylığı bağlanan eşin aylığı ancak, evlenmesi halinde kesilir. Çalışması halinde kesilmez.

SGK'DAN ÇİFT MAAŞ HAKKI

BAŞVURU ŞARTLARI
Sigortalı veya emekli olan vatandaşlara bazı durumlarda ikinci maaş alabiliyor. Fakat pek çok insan iki maaşın aynı alındığını bilmeden başvuruda bulunmuyor.

SGK, başvuru yapmak isteyenler ise şartları tek tek açıkladı. İşte detaylar...

SSK, SGK VE BAĞ-KUR TÜM EMEKLİLER İÇİN GEÇERLİ

Emekli hangi sigortalılığa (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) tabi olursa olsun, vefat eden eşinden dul aylığı yani ikinci bir maaş alıyor.

Bazı durumda emekli kadının üç farklı emekli maaşı alma hakkı doğuyor.

Sadece emekli olanlar değil yetim kalan çocuklar da hem annesinden hem de babasından maaş bağlatabiliyor.

Kendi çalışmasından dolayı SSK emeklisi olarak maaş alırken, vefat eden Bağ-Kur emeklisi kocasının ölümünden sonra dul aylığı alan kadın, Emekli Sandığı'ndan emekli olmuş babasının vefatından sonra yetim aylığı da alabiliyor. Yani üç maaşa da hak kazanıyor.

KİMLER YARARLANIR?

Yetim aylığından kız çocuklarının faydalanabilmesi için evli, bekar, dul veya çalışıp çalışmadığı çok önemli.

Kız çocukları, yaşları ne olursa olsun, bekar, dul veya boşanmışlarsa, çalışmıyor, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da aylık almıyorsa yetim maaşı alabilirler.

Anne ya da babanın ölümü sonrası bağlanacak aylıklardan bir tanesinin Emekli Sandığı kanun kapsamında olması halinde yetim kız çocuklarına her iki aylık tam ödeniyor.

Erkek çocukların ise öğrenim görmemeleri halinde 18 yaşını, orta öğrenim görmeleri halinde 20 yaşını, yükseköğrenim görmeleri halinde ise 25 yaşını doldurmamış olmaları gerekiyor. 25 yaşından sonra ölüm aylığı hakkı bitiyor.

 

İŞTE KAFA KARIŞTIRAN TABLO

 

Anne-babanın ölümünün 30 Eylül 2008 sonrası olması halinde;

✔ Her ikisi de SSK'lı ise yüksek aylığın tamamı, düşük aylığın da yarısı bağlanır.

✔ Her ikisi Bağkurlu ise yüksek aylığın tamamı, düşük aylığın yarısı ödenir.

✔ Her ikisi Emekli Sandığı'na tabi ise yüksek olan maaş bağlanır.

✔ Her ikisi de 1 Ekim 2008'den önce memur olan eski memursa yüksek olan maaş,
 

Ölümlerden biri 1 Ekim 2008 öncesi ise;

✔ İkisi SSK'lı ise yüksek olan tam, düşük olan yarım ödenir.

✔ İkisi de Bağkurlu ise yüksek olan maaş bağlanır.

✔ İkisi de memur ise tercih edilen aylık bağlanır.

✔ Sigorta statüleri farklı ise tam maaş bağlanır.
 

Ölümlerden ikisi de 1 Ekim 2008 öncesi ise;

✔ Anne ve babanın sigortalılık statüsü farklı ise iki maaşın ikisi de tam ödenir.

✔ İkisi de SSK'lı ise yüksek olan tam, düşük olan yarım ödenir.

✔ İkisi de Bağkurlu ise tek maaş ödenir.

✔ İkisi de devlet memuru ise ve memurluk 1 Ekim 2008'den önce başladı ise tercih edilen aylık tam ödenir.

 

Dedem 2003 yılında SSK emeklisi olarak vefat etti. Annem evli olduğu için dedemden maaş alamadı. Şimdi 2021 yılında da babam Bağ-Kur emeklisi olarak vefat etti. Annem hem babamdan dul maaşı hem de dedemden yetim maaşı alabilir mi? 

2008/Ekim aybaşından önce ölen sigortalının/emeklinin hak sahiplerine gelir veya aylık bağlanmasında, hak sahiplerine ilişkin koşulların tespitinde; Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nde 5 Aralık 2017 tarihinde yapılan değişiklik öncesinde sigortalının/emeklinin ölüm tarihinde geçerli olan mevzuat hükümleri uygulanırken, yapılan değişiklik sonrasında hak sahibi olma niteliğinin kazanıldığı tarihteki Kanun hükümleri uygulanıyor.

Bu bağlamda, 2008/Ekim aybaşından önce ölen sigortalının/emeklinin hak sahiplerine 2008/Ekim ay başından sonraki süreler için ölüm gelir/aylığı bağlanmasında 5510 sayılı SSGSS Kanunu hükümleri uygulanıyor. 2008/Ekim aybaşından sonra vefat eden eşinden dolayı yetim aylığına hak kazanan eşe, ölüm tarihi 2008/Ekim ayından önce veya sonra olan babasından/annesinden dolayı 5 Aralık 2017 tarihinden sonra yetim aylığı bağlanması talebinde bulunduğunda 5510 sayılı Kanun'un 54. maddesine göre değerlendirme yapılarak tercih ettiği aylık ödeniyor.

Anneniz 2021 yılında babanızın ölümü ile 5510 sayılı SSGSS Kanunu'na göre babanızdan ve dedenizden aylığa hak kazanıyor. 5510 sayılı Kanun'un 54. maddesi hükmüne göre de, 5510 sayılı Kanuna göre bağlanacak aylık ve gelirlerin birleşmesi durumunda; hem eşinden, hem de ana ve/veya babasından ölüm (dul/yetim) aylığına hak kazananlara, tercihine göre eşinden ya da ana ve/veya babasından bağlanacak aylığı ödendiğinden, annenize hem babanızdan dul aylığı hem de dedenizden yetim aylığı ödenmez, ancak tercih yapabilir.

Yönetmelik değişikliği yapılmamış olsaydı, dedenizin vefat tarihinde geçerli olan mevzuat hükümleri uygulanacak ve SSK'lı dedenizden de aylık bağlanması mümkün olabilecekti. Sonucu hakkında kesin bir şey söyleyememekle birlikte, dedenizden de aylık bağlanması için yapacağınız başvurunun reddi üzerine, yasada değişiklik olmamasına rağmen yapılan yönetmelik değişikliği ile uğranılan hak kaybı için yargı yoluna başvurabilirsiniz.

* Çok sorulan sorulardan derlemedir...

 

PAYLAŞ : Email Facebook Google Twitter