Geri dön

AGAVE - SABIR OTU

 

AGAVE - SABIR OTU

 

Türkçe’de sabır otu veya sabır olarak adlandırılmış Agave bitkisi Agavaceae familyasından geliyor. Sabırgiller olarak bilinen bu familyanın en ünlü üyesi Yucca bitkisi. Peki nedir bu bitkiye bu kadar derin bir anlam yüklenmesinin sebebi?

Unesco’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan bu bitki, ortalama 60 ila 100 sene arasında değişen ömrü boyunca yalnızca bir kere çiçek açıyor. Bu bitkiyi yetiştiren bazı kimseler, bitkinin çiçek açtığını göremiyorlar bile. Kimisi ona bu sebeple yüzyıl bitkisi diyor.

Temmuz ayında Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde 10 metre uzunluğunda çiçek açan Agave bitkisi, sabrın sonunda gelecek ödülün ne kadar büyük olacağını anlatıyor insanlara.

Agavenin yetiştiği yerler Orta Amerika ve Meksika. Ülkemizde de Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişebilme imkanına sahip. Agave ve Littaea olmak üzere iki alt grubu olan bitkinin yaklaşık 300 türü var.

Meksika’da tekila üretimi yapılan mavi agave, bu bitkinin en popüler türlerinden biridir.
Bitkinin bakımı hayli kolay. Bir kaktüs türü gibi çok su ihtiyacı hissetmiyor. Bahçenizde bulunan bir Agaveyi ayda bir kez bile sulamanız onun için yeterli.

Agave’nin boyu 50-60 cm civarında ancak az önce bahsettiğimiz gibi 10 metre boyunda çiçek açabiliyor. Kaktüs formuna benzeyen yapısı sebebi ile çok fazla su istemeyen bu bitki, tropikal hava koşullarından hoşlanıyor. Tekstilden liköre farklı alanlarda kullanılan Agave’nin çekirdeğinin öz suyundan agave şurubu elde ediliyor.

Bir kez meyve veren stolonlu çok yıllık bir bitkidir. Yapraklar tabanda rozet formunda ve etli, tabanlarında geniş bir kınla sarılı, 100-200 x 7-25 cm, hemen hemen tüysüz, kenarda dikenli dişli ve uçta sağlam yapılı siyah, 2-3 cm lik bir dikenle sonlanır. 

Yaprak uçlarındaki dikene dikkat edilmelidir. İnsanlar ve petler kolayca zarar görebilir. Bu nedenle yürüyüş yollarının yakınına dikilmemelidir.

Kurumuş yapraklar çıplak elle temizlenebilse de yeşil yaprakları keserken salgıladığı sıvı ( Calcium oxalate ), ciltte irritasyona ( Dermatit) neden olabilir. Eldiven kullanılmalıdır.

Bu bitki saponin içermektedir. Yapraklarından ve köklerinden elde edilen saponin, sabun yapımında kullanılmaktadır. Yapraklarındaki çok güçlü lifler ise ip ve hasır üretiminde kullanılır.

 

PAYLAŞ : Email Facebook Google Twitter