Geri dön

TİCARET SİCİLİNE TESCİL İÇİN YAPILAN BAŞVURULARDA; EN ÇOK KARŞILAŞILAN İADE NEDENLERİ

 

- Dilekçeler mutlaka şirketi temsile yetkililerce ad soyad yazılarak temsile uygun imza edilmiş olmalı, Dilekçede mersis talep numarası yazılmalı.

- Tüzel kişi yönetim kurulu üyesi seçilmiş ise, seçilen tüzel kişi nin organ kararı ile bir gerçek belirlenmiş olmalı ve seçimde tüzel ile birlikte yazılmalı, bu gerçek kişi temsilciye ilişkin noter onaylı yönetim kurulu / müdür / müdürler kurulu kararı gerekir. 

- Tüzelin kişiliğin YK üyesi veya müdür seçilmesi halinde, Tüzel kişiliğin gerçek kişi temsilcisine, ayrıca gerçek kişi olarak görev ve yetki verilmemeli.

- Bağımsız denetçi her yıl için seçilmeli, birden fazla yılı kapsayacak şekilde bağımsız denetçi seçimi düzenlemelere uygun değildir.

- Yetki kararlarında şirketi temsil ve ilzam etmek cümlesi şeklinde değil şirketi temsile şeklinde yazılmalı, İLZAM kelimesi Ticaret Kanununda yer almadığı gibi mersis de de böyle bir şekil (ilzam kelimesi) yok, mersis üzerinden oluşturulan ilan metninde de ilzam kelimesi çıkmamaktadır.

- Anonim Şirketlerde hisse devri tescile tabi değil, ancak tek paya düşme, tek pay sahibinin değişmesi veya tek ortaktan çok ortaklığa geçişler tescile tabi olup bu kararların yazımında da hisse devrilerinden bahsedilmemeli,

- Temsil kararının tarihi genel kurul tarihi veya genel kurul sonrası olmalı, noter tasdiki buna uygun yapılmalı,

- Limitet şirket hisse devri kararında ayrılan ortak ve yeni giren ortak kararı imza etmeli, kararda devir sonrası ortaklık yapısına yer verilmeli.

- Şirketin Unvanı belirlenirken, Unvan da çekirdek kelime (ilk kelime)yabancı dillerde kelime kullanımı serbest olup, unvanda en az bir faaliyet alanı TÜRKÇE olarak yer almalı,

- Tutanakta genel kurul yapılmasının esaslarına ilişkin iç yönerge onaylanmalı ve genel kurul eki olarak tescile verilmeli, (ilan ücreti yatırılmış olarak 2.500 kelime)

- Kanunen yasak olan faaliyetler amaç konu maddesinde yer almamalı,

- Limitet şirketlerde en az bir ortağın müdür olması ve şirketi her konuda temsile yetkili olması gerekir.

- Yeni atanan yetkililer için, Ticaret sicili müdürlüğünde görevli personelin huzurunda (Noterden) düzenlenmiş şirket unvanı altında imza beyannamesi verilmeli,

- Hazirun cetvelindeki toplantıya katılım ve nisaplar bölümü katılıma uygun yazılmalı,

- Genel kurula en az bir yönetim kurulu üyesi katılmalı, tutanak ile hazirun cetvelini imza etmesi gerekir.

- Tasfiye sonu kararı, alacaklılara çağrı ilan metninin üçüncüsünün yayımından sonra ana mukaveleye uygun olarak 6 ay sonraya alınmış olmalı,

- Şirketin esas mukavelesinde tasfiye süresi için bir yıl var ise veya tasfiyeye girişi 16.08.2016 tarihinden önce ise Tasfiye sonu kararı, alacaklılara çağrı ilan metninin üçüncüsünün yayımından bir yıl sonrası alınmalı

- Tasfiye sonu kati bilançoları tasfiye memurları tarafından imza edilmiş olmalı.

- Atanan müdüre mutlaka temsil yetkisi verilmeli,

- Bir kişiye birden fazla sıfat veya derece ile yetki verilmemeli,

- Sermaye artırımlarında, artırılan sermayenin karşılama kalemlerine açıkça yer verilmeli (iç kaynaklardan ifadesi ile değil)

- Limitet şirket kararları vekaleten imza edilmesi halinde noterden düzenlenmiş vekaletin evrak ekinde verilmesi gerekir.

- İktisadi işletmelerin kararlarının dernek/vakıf yönetim kurullarınca alınmış olması gerekir.(ekinde yk nın seçildiğini gösteren belge verilmeli)

- Hisse devri kararlarında ayrılan ortak müdür ise müdürlüğünün devamı veya sona erdiğine yönelik karar alınmış olmalı,

- Hisse devir kararları devir sözleşmesi ile aynı tarih veya sonrası olmalı.

- Hisse devir sözleşmesi kararın ekinde sicile verilmeli,

- Kapanış işlemlerinde (tasfiye sonu, şube kapanışı, devir yolu ile birleşmede devir olan firmanın) Ticaret Odası aidat borcu ödenmiş olmalı.

- Tüm sermaye sahipleri toplantıya katılmamış ise kararlarda OYBİRLİĞİ ifadesi yerine KATILANLARIN oy birliği ifadesi kullanılmalı.

- Mahkeme  kararlarına    kesinleşme   şerhi  alınmış olmalı,  sicile  aslı  veya mahkemeden aslı gibidir onaylısı verilmeli,

- Sermaye artışlarında ve sonraki hisse devri kararlarında bir payın değeri yazılmış olmalı,

- Benzer unvan kaydı var, böyle bir işlemde öncelikle www.tobb.org.tr den sicil gazetesi başlığından unvan kontrolü yapılmış olmalı, (unvan tebliği 14.02.2014 tarihinde yayımlanmıştır)

- Unvanda noktalama işaretleri kullanmayınız.(nokta, virgül, & işareti gibi)

- Genel  kurulda  seçilen YK  üyelerinin  çoğunluğu   istifa  atama  yolu  ile değiştirilemez, genel kurul yapılmalı.

- Ayrılan ortak müdür değil ise o ortağın kararda müdürlüğünün sona ermesi yönünde karar maddesi yazılmamalı.

- Kararlarda isimler eksiksiz ve tam yazılmalı,

- Sınırlı yetki verilen kişiler için mutlaka iç yönerge düzenlenmeli ve bu yöndeki karar tescile verilmeli,

- Unvanda amaç konuda olmayan bir sektöre yer verilmemeli, en az bir sektör TÜRKÇE yazımı ile unvanda yer almalı

- Tasfiye halindeki firmanın tasfiye sonu işlemlerinden önce sicil dosyasındaki takyidat (kısıtlamalar) kaldırılmış olmalı,

- Birleşme sözleşmesi ve raporu Yönetim Kurulunca / Müdürler kurulunca imza edilmiş olmalı.

- Mali müşavirin faaliyet belgesi 3 aydan eski olmamalı ve asıl imzalı, E- imzalı veya noter onaylı olmalı,

- Limitet şirketin Yabancı uyruklu ortağı ve müdürü için Türkiye de yerleşik ise ikamet belgesi noter onaylı olarak verilmiş olmalı,

- Genel kurulda Bağımsız denetçi seçimi var, denetçinin TTK 400 e göre beyanı evrak ile birlikte sicile verilmiş olmalı.

- Genel kurulda yönetim kurulu seçimleri esas mukaveledeki belirlenmiş sayılara uygun yapılmalı, bir üye veya farklı sayıda üye seçebilmek için aynı genel kurulda veya öncelikle esas mukavelenin ilgili maddesi tadil edilmiş olmalı

- Tasfiye memuru TÜRK vatandaşı ve Türkiye de yerleşik olmalı, birden fazla seçilmesi halinde en az birinin bu özelliğe sahip olması gerekir.

- Sermaye artışı nedeni ile TTK 457.madde de bahsi geçen beyan verilmeli,

- Harç eksik ödenmiş,

- Ad-Soyad değişikliğinde vukuatlı nüfus belgesi ekleyiniz,

- Temsil yetkisi müşterek veya münferit mi olduğu açıkça kararda yazılmış olması gerekir.

- Sermaye ye eklenen iç kaynağın tespitine ilişkin müşavir raporu verilmeli,

- Yabancı uyruklu Tüzel kişi için ( A.Ş. ler de tek pay sahibi ve yk üyesi, Limitet şirketlerde ortak veya müdür ise) bir yıldan eski olamayan Bulunduğu Ülkedeki ilgili mercilerden alınmış Apostil onaylı ve tercümesi noterden onaylı sicil özeti evrak ekinde verilmeli,

- Tasfiye girişi ve tasfiye sonu kararlarının tescil talep dilekçesini tasfiye memuru/ memurları imza etmeli.

- Tasfiye kararının tescili yapıldıktan sonra Tasfiye memurunca Alacaklılara davet ilanı verilip gerekli süre sonrasında Tasfiye sonu kararı alınmış olmalı.

- Hazirun cetvelini en az bir yk üyesi imza etmeli,

- Sınırlı yetkilere yönelik Yeni bir iç yönerge düzenlenmesi halinde, kararın içerisinde önceki iç yönergenin yürürlülükten kaldırıldığına ilişkin ifadele yer verilmeli,

- Tüzel kişi müdür veya yönetim kurulu üyesi olarak seçilmiş ise temsil yetkisi tüzel kişiye verilmeli, gerçek kişi temsilcisine değil.

- Şahıs firması terkin işlemlerinde, talep dilekçesi ve ek belgeleri tacir kendisi imza etmeli, sicil kayıtlarındaki imzadan farklı imza kullanmamalı,

- Karar okunaklı yazılmış olmalı,

- Başvurunun iade edilmesi halinde Mersis başvurusu ilk başvuru talep no ile devam etmeli, yeniden mersis talep no alınmamalı.

- Yönetim kurulu kararları genel kurulda seçilmiş bulunan yönetim kurulu üyelerince imza edilmiş olmalı, ortaklarca değil.

- Geçmiş yıl genel kurulu sicil kayıtlarımızda eksik ,(Her yılın genel kurulu yapılmalı ve tescile tabi olmasa dahi dilekçe ile sicil dosyası için İTO evrak kayda verilmeli)

- Tek paylı A.Ş.ler de genel kurul tutanağı tek pay sahibi tarafından da imza edilmeli.

- Görev süresi dolan Müdürün Müdürlüğünün sona ermesine yönelik karar alınıp tescile verilmeli,

- Karar üzerinde yapılan düzeltmelere noterden onay alınmalı,

- Verasetin dağılımı kararlarında bölünemeyen pay için müşterek temsilci belirlenmiş olmalı.

- Fert firmaların faaliyeti yazılırken nace kodu açılımı değil yapılacak işler yazılmalı, nace kodu değişikliği ayrı bir dilekçe ile Oda Sicil Koordinatörlüğüne verilmeli,

- Sınırlı Temsile ilişkin iç yönergenin içeriğinde isimlere yer verilmemeli,

- Müdürlerin görev başlangıçları, karar tarihi olmalıdır. Geçmiş tarihli olmamalıdır.

PAYLAŞ : Email Facebook Google Twitter