Geri

ZORUNLU BES / BİREYSEL EMEKLİLİK SİGORTASI

ZORUNLU BES

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ

HAKKINDA MERAK EDİLENLER

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016'ya ilişkin "İstatistiklerle Yaşlılar" çalışmasına göre, Türkiye'de 65 ve yukarı yaştaki nüfus 2012'de 5 milyon 682 bin 3 kişi iken son beş yılda yüzde 17,1 artarak 2016'da 6 milyon 651 bin 503 kişi oldu. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı 2016 yılında yüzde 8,3’e yükseldi.

 Malum ömür uzuyor, Çalışma çağındaki her 100 kişiye düşen yaşlı sayısını ifade eden yaşlı bağımlılık oranı 2012'de yüzde 11,1 iken bu oran 2016'da yüzde 12,3’e yükselmiş. Bu bizi neden ilgilendiriyor. Emeklilik dönemimizi finansal olarak daha konforlu geçirmek bizim elimizde şimdiden birikim yapmamız gerekiyor. Devlet bunu teşvik etmek için otomatik bireysel emeklilik sistemini yürürlüğe koydu.

KİMLERİ KAPSIYOR?

Eğer 1972 ve üstü doğumlu çalışan iseniz otomatik bireysel emeklilik sistemine dahil olacaksınız demektir.

İlk aşamada 1000 ve üzeri çalışanı olan özel sektör 1 Ocak 2017'de sisteme girdi. Çalışan sayısı 250 – 1000 arasında olan işyerlerinde çalışanlar 01/04/2017 tarihinden itibaren sisteme dahil oldu.

Bundan sonraki süreçte;

Çalışan sayısı 100-250 arasında olan işyerlerinde çalışanlar 01/07/2017 tarihinden itibaren,

Çalışan sayısı 50-100 arasında olan işyerlerinde çalışanlar 01/01/2018 tarihinden itibaren,

Çalışan sayısı 10-50 arasında olan işyerlerinde çalışanlar 01/07/2018 tarihinden itibaren,

Çalışan sayısı 5-10 arasında olan işyerlerinde çalışanlar 01/01/2019 tarihinden itibaren, otomatik olarak BES planına dahil edilecekler.

 

KAZANÇ NE KADAR?

Aylık birikim tutarı, prime esas kazancınızın yüzde 3'ü kadar olacak.

Eğer aylık daha yüksek bir oranda birikim yapmak isterseniz işvereninize bildireceksiniz ya da borç ödüyorsunuz durumunuz yok katkı payı ödemeye en fazla 3 ay ara verebileceksiniz. Ara verme talebinizi en geç ücret ödeme gününden üç iş günü öncesinden bildirmeniz gerek. 

Otomatik Bireysel emeklilik Sisteminde kalmaya devam ederseniz, devlet aylık katkı payının yüzde 25'i desteğinden faydalanacaksınız.. Ayrıca bir kereye mahsus olmak üzere 1000 lira destek verilecek. En az 10 yıl sistemde kalıp birikimlerinizi maaş olarak almaya karar verdiğinizde devlet toplam birikimin yüzde 5'i kadar bir katkı daha verecek.

İlk 3 yılda sistemden ayrılırsanız devlet katkısı verilmeyecek. Devlet katkısı hak ediş oranı 3-6 yıl için yüzde 15, 6-10 yıl için yüzde 35, 10 yılını doldurduğunuz için yüzde 60, sistemde en az 10 yıl bulunan ve 56 yaşını tamamladığınızda yüzde 100 olacak.

ZATEN BİREYSEL EMEKLİLİĞİNİZ VARSA...

Ben zaten bireysel emeklilik sistemindeyim ikinci birikimi yapamam diyorsanız iki ay içinde cayma hakkınız mevcut. Otomatik sistemden çıkarken hem kesilen parayı hem de varsa getirisini 10 gün içinde geri alabileceksiniz.
45 yaş altı milyonlarca çalışanı ilgilendiren zorunlu bireysel emeklilik sistemi sonunda resmen hayatımıza giriyor. TBMM’ye gönderilen tasarı ile 45 yaş altı çalışanların tümü otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine dahil olacak. Peki tartışmalara neden olan zorunlu bireysel emeklilik nedir? Kimilerine göre otomatik bireysel emeklilik, kimilerine göre ise zorunlu bireysel emeklilik. Tüm merak edilenleri ile bu yeni sistemi sizler için bütün detaylarıyla bir araya getirdik.

Zorunlu Bireysel Emeklilikte Maaşlardan Ne Kadar Kesinti Yapılacak?
zorunlu bireysel emeklilik sistemiÇalışanların en çok merak ettikleri konuların başında ise zorunlu bireysel emeklilik sistemi ile çalışan maaşlarından ne kadar kesinti yapılacağı geliyor. Zorunlu bireysel emeklilikte sabit bir kesinti yapılmayacağını belirtelim. Her çalışan için farklı bir kesinti uygulanacak. Sisteme dahil olan çalışanların prime esas kazançları üzerinde %3 oranında kesinti yapılacak. Prime esas kazanç için brüt gelir diyebiliriz. Örneğin, aylık maaşınızın brüt miktarının 3.000 TL olduğunu varsayalım. Bu durumda brüt maaşınızın %3’ü, yani 90 TL’si her ay zorunlu bireysel emeklilik sistemine aktarılacaktır.

Önemli bir konuya da bu kısımda dikkat çekiyor. Sistemde en düşük kesinti 50 TL olacak. Yani maaş geliriniz ne kadar olursa olsun, yapılacak kesintinin miktarı 50 TL’nin altında olmayacak. Yapılacak olan kesintinin oranının %3 olduğunu belirtmiştik, ancak Bakanlar Kurulu’nun bu oranı iki katına çıkarma veya %1 oranına düşürme yetkisi olduğunu da belirtelim.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemine Kimler Dahil Olacak?
TBMM’ye gönderilen tasarıya göre mevcut 1972 ve üstü doğumlu, yani 45 yaş altı tüm çalışanlar zorunlu bireysel emeklilik sistemine dahil edilecek. Sisteme dahil olmamak gibi bir durumsa söz konusu olmayacak. Ancak isteyenler iki ayın sonunda yapılan kesintinin tamamını geri alabilecek. Sistemden çıkan katılımcı bu süre boyunca kazanılan haklarını da alabilecek. Sistemden ayrılan kişinin hesabında bulunan tutarsa en geç 10 iş günü içerisinde çalışanın hesabına yatırılacak.

İki ay sonunda sistemden çıkmayan çalışanlara ise bir defaya mahsus olmak üzere 1.000 TL ilave devlet katkısı verilecek. ( Bakanlar Kurulu’nun bu tutarı yarısına kadar azaltma veya yarısından fazla arttırmaya yetkisi bulunuyor.) Ayrıca emeklilik hakkını kullanacak olan çalışanlara, bireysel emeklilik hesabında bulunan miktarı en az 10 yıllık ve gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almaları halinde %5 ek devlet katkısı ödemesi yapılacak.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Ne Zaman Başlıyor?
Yapılan açıklamada zorunlu bireysel emeklilik sisteminin 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtildi. Bu tarihten itibaren Türkiye’deki 45 yaş altı milyonlarca çalışan bireysel emeklilik sistemine dahil olmuş olacak. 


MAAŞTAN NE KADAR KESİLECEK?
Bireysel emeklilik, BES, maaşlardan ne kadar kesilecek
Prime esas kazancın yüzde 3'ü kadar kesinti bireysel emeklilik sistemine dahil edilecek. Bu oranı iki katına kadar artırmaya, yüzde 1'e kadar azaltmaya veya katkı payına maktu limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

En düşük kesinti 53 lira, en yüksek 340 lira olacak. 

Bireysel emeklilik, BES, maaşlardan ne kadar kesilecek.


Aylık prime esas kazancınız, 2 bin liraysa, maaşınızdan aylık 60 lira kesilecek. 3 bin 500 liraysa, aylık 105 lira kesinti yapılacak. 5 bin liraysa, her ay 150 lira kesilecek.


ÖDEMEYE ARA VERİLEBİLECEK Mİ?
Bireysel emeklilik, BES, maaşlardan ne kadar kesilecek
Çalışan, belirlenenden daha yüksek bir oranda ödeme yapmak istediğinde bunu işverene bildirebilecek, katkı payı ödemeye azami 3 ay ara vermeyi talep edebilecek.


SİSTEMDEN NE ZAMAN, NASIL ÇIKILABİLECEK?
Bireysel emeklilik, BES, maaşlardan ne kadar kesilecek
Sisteme giren çalışanlar için iki ay içinde cayma hakkı getirilecek. Çalışanlar sistemden çıkarken hem kesilen parayı hem de varsa getirisini 10 gün içinde geri alacak.

Cayma talebi, çalışan tarafından posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçlarıyla ilgili emeklilik sözleşmesi hükümlerine göre işverene veya şirkete bildirilecek. Cayma bildiriminin ulaşmasını takiben 10 iş günü içinde ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleriyle birlikte çalışana iade edilecek.

Cayma hakkı bir başkasına veya işverene devredilemiyor.

DEVLET KATKISI NASIL OLACAK?
Bireysel emeklilik, BES, maaşlardan ne kadar kesilecek
Sisteme dahil olanlara devlet aylık katkı payının yüzde 25'i destekte bulunacak. Ayrıca cayma hakkını kullanmayanlara bir kereye mahsus olmak üzere bin lira destek verilecek. En az 10 yıl sistemde kalıp birikimlerini maaş olarak almak isteyenlere devlet toplam birikimin yüzde 5'i kadar bir katkı daha verecek.

İlk 3 yılda sistemden ayrılanlara devlet katkısı verilmeyecek. Devlet katkısı hak ediş oranı 3-6 yıl için yüzde 15, 6-10 yıl için yüzde 35, 10 yılını dolduranlar için yüzde 60, sistemde en az 10 yıl bulunan ve 56 yaşını tamamlayan çalışanlar için yüzde 100 olacak.

HALEN BİREYSEL EMEKLİLİĞİ OLANLAR NE YAPACAK?
Bireysel emeklilik, BES, maaşlardan ne kadar kesilecek
Mevcutta bireysel emeklilği olanlar da otomatik olarak sisteme girecek. İsteyen iki BES'i de bir arada devam ettirebilir. Ya da 2 ay sonra zorunlu BES'te cayma hakkı kullanılarak mevcut BES'le devam edilebilir. Mevcut BES'i iptal edip yeni sisteme geçerseniz, geçmişe yönelik haklarınız iptal olur. Yeni sözleşmenizdeki haklar geçerli olur.


İŞ DEĞİŞTİRİNCE NE OLACAK?
Bireysel emeklilik, BES, maaşlardan ne kadar kesilecek
Başka bir işe geçildiğinde, yeni işyeriniz de otomatik katılım kapsamında ise çalışanın daha önce kazandığı birikim, emeklilik süresi gibi haklar yeni emeklilik planına aktarılacak. Yeni işyeri otomatik katılım kapsamında değilse, çalışan isterse önceki işyerindeki sözleşme kapsamında ödemeleri kendi yapabilecek.


İŞVEREN DÜZENLEMEYE UYMAZSA CEZASI VAR MI?
Bireysel emeklilik, BES, maaşlardan ne kadar kesilecek
İşverenin yükümlülüklerine ve yürürlüğe konulan düzenlemelere uymaması halinde, her bir ihlal için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca 100 TL idari para cezası uygulanacak.

Ayrıca BES'e otomatik katılımda, işveren, katkı payını zamanında emeklilik şirketine aktarmaz veya geç aktarırsa çalışanın birikiminde oluşabilecek parasal kaybı telafi etmek zorunda.

Zorunlu bireysel emeklilik (BES) ne kadar kazandıracak? 21 Nisan 2017 Cuma
Zorunlu bireysel emeklilik sistemine dahil olanların maaşından her ay kesinti yapılıyor. Bireysel emeklilik sistemi çalışanlara ne kadar kazandıracak? İşte cevabı...

Otomatik bireysel emeklilik sistemiyle birlikte artık milyonlarca çalışanın maaşından prime esas kazancın yüzde 3'ü kadar her ay kesinti oluyor. Sistme dahil olanlardan en düşük 53, en yüksek 340 lira kesinti yapılıyor.

Peki bu sistem çalışanlara ne kadar kazandıracak? İşte cevabı...

(Rakamlara yatırım geliri dahil değildir)

 

53 LİRA ÖDEYECEKLER (ASGARİ ÜCRETLİ)
Yılda yaklaşık 640 lira kesinti yapılacak

Sisteme girişte bir kereye mahsus 1000 lira devlet desteği

Her ay yüzde 25'ten toplam 160 devlet desteği

Yıl sonunda toplam birikim: 1800 TL (Yılda yaklaşık 3 kat kazandıracak)


100 LİRA ÖDEYECEKLER
Yılda 1200 lira kesinti yapılacak

Sisteme girişte 1000 lira devlet desteği 

Toplam 300 devlet desteği

Yıl sonunda toplam birikim: 2 bin 500 lira


200 LİRA ÖDEYECEKLER
Yılda 2 bin 400 lira kesinti yapılacak

Sisteme girişte 1000 lira devlet desteği 

Toplam 600 lira devlet desteği 

Yıl sonunda toplam birikim: 4 bin lira


300 LİRA ÖDEYECEKLER
Yılda 3 bin 600 lira kesinti yapılacak

Sisteme girişte 1000 lira devlet desteği 

Toplam 900 lira devlet desteği

Yıl sonunda toplam birikim: 5 bin 500


CAYMA OLURSA KESİLEN PARA NASIL ALINACAK?
Çalışan, emeklilik planına dahil olduğunun kendisine bildirildiği tarihi takip eden 2 ay içinde sözleşmeden cayabilecek. Cayma halinde, ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleriyle birlikte 10 işgünü içinde çalışana iade edilecek. Şirket, cayma süresince ödenen katkı paylarının değer kaybetmemesini sağlayacak şekilde fon yönetiminden sorumlu olacak.

 

BİR YILDA ÇIKAN DESTEK ALAMIYOR
Sistemden bir yıl sonra çıkanlar devlet desteklerinden faydalanamıyor.


EMEKLİ OLUP AYLIK ALANA YÜZDE 5 DESTEK DAHA
10 yıl prim yatıran ve 56 yaşına gelen çalışanlar emekliliği hak edecek. Emeklilik hakkı kazandığı tarihte parasını topluca çekmeyip en az 10 yıl süreyle kendisine emekli aylığı şeklinde ödenmesini talep edenlere o güne kadar birikmiş tutar üzerinden yüzde 5 oranında ilave bir devlet katkısı daha sağlanacak.

 

 

PAYLAŞ : Email Facebook Google Twitter