Geri

2022 VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ TARİFESİ VE İSTİSNA TUTARLARI AÇIKLANDI

23.12.2021

 

2022 yılında uygulanacak Veraset ve İntikal Vergisi Kanununda yer alan had ve tarifelerin belirlendiği 53 Seri No.lu Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği yayımlandı."

VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ TARİFESİ

VE İSTİSNA TUTARLARI     2022

MATRAH   VERASET YOLUYLA İNTİKAL % İVAZSIZ İNTİKAL %
İLK 500.000 TL için 1 10
SONRA GELEN   1.200.000 TL için 3 15
SONRA GELEN   2.500.000 TL için 5 20
SONRA GELEN   4.900.000 TL için 7 25
MATRAHIN   9.100.000 TL'sının üstü 10 30
VERASET VE İNTİKAL VERGİSİNDEN İSTİSNA TUTARLAR
A- Füru ve eşten herbirine isabet eden mirasın 455.635 TL 'si, füru bulunmaması halinde eşe isabet 
eden miras hissesinin  911.830 TL 'si,
B-    İvazsız İntikallerde(Hibe,Hediye,Çekiliş vs)    10.491 TL 'si Veraset ve İntikal vergisinden istisnadır.


İLGİLİ YASAL DÜZENLEME

Veraset yoluyla meydana gelen intikallere ilişkin Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi; Tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödenir.

-Ölüm Türkiye’de meydana gelmiş ise ölüm tarihinden itibaren, mükelleflerin Türkiye’de bulunmaları halinde 4 ay içinde, yabancı bir ülkede bulunmaları halinde 6 ay içinde,
-Ölüm yabancı bir memlekette meydana gelmiş ise mükelleflerin Türkiye’de bulunmaları halinde 6 ay içinde, ölen kişinin bulunduğu ülkede bulunmaları halinde 4 ay içinde, murisin bulunduğu ülke dışında yabancı bir ülkede bulunmaları halinde 8 ay içinde,
-Gaiplik halinde, gaiplik kararının ölüm siciline kaydolunduğu tarihi izleyen 1 ay içinde, verilir.
İvazsız intikallere ilişkin Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi;    
-Malların hukuken iktisap edildiği tarihi izleyen 1 ay içinde verilir.
Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun 4’üncü maddesinin ikinci fıkrasında (b), (d) ve (e) bentlerinde yer alan istisna hadleri, aynı maddenin son fıkrası hükmü uyarınca önceki yılda uygulanan istisna hadlerine, cari yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artış yapılmak suretiyle tespit olunmaktadır.

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun 16. maddesinde düzenlenen vergi tarifesi artan oranlı bir tarife olup aynı maddenin, 3’üncü fıkrasındaki “Vergi tarifesinin matrah dilim tutarları, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Bu şekilde hesaplanan dilim tutarlarının yüzde 5'ini aşmayan kesirler dikkate alınmaz. Bakanlar Kurulu, bu suretle tespit edilen tutarları yarısına kadar artırmaya veya indirmeye yetkilidir” hükmü uyarınca tarifedeki dilim tutarları, her yıl artırılmaktadır.

 
PAYLAŞ : Email Facebook Google Twitter