Geri

KARAPARANIN AKLANMASININ ÖNLENMESİNDE MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ ROLÜ-GİRİŞ

18.11.2020

KARAPARANIN AKLANMASININ ÖNLENMESİNDE

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ ROLÜ-GİRİŞ

 

Örnek Olay 1 :
 
Karaparanın Aklanmasının Önlenmesinde 
 
Muhasebe Meslek Mensuplarının Rolü-Giriş
 
 
KARAPARANIN AKLANMASI NEDİR?
 
Karaparanın aklanması, yasa dışı yollar ile elde edilen paranın yasal hale dönüştürülmesi ve böylece yasal kaynaklardan elde edilmiş gibi harcanabilmesi sürecidir. Karapara aklama, suç gelirlerini meşrulaştırır ve uyuşturucu çetelerinin, insan kaçakçılarının ve diğer suçluların faaliyetlerini genişletmelerine ve bunlardan yararlanmalarına izin verir. Karapara aklama eylemlerinin her yıl küresel düzeyde 1 trilyon doları aştığı tahmin edilmektedir. ( Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi )
 
Karaparanın aklanma riski nedir?
 
Karaparanın aklanması muhasebe meslek mensupları için üç temel risk oluşturur. Muhasebe meslek mensupları:
 
• Karaparanın aklanmasında kullanılabilir (örneğin, bir banka hesabında suç gelirlerinin tutulması veya suç gelirlerinden yararlanma hakkını gizleyen bir düzenlemede görev alması yoluyla)
 
• Karaparanın aklanmasını mümkün kılmak için başka bir kişi tarafından kullanılabilir (karaparanın aklanması için kullanılacak bir kurumsal araç oluşturarak veya aklayıcıyı başka bir mesleki danışman ile tanıştırarak)
 
• Sonuç olarak karaparanın aklanması ile ilişkisi olan müşterilerin (ya da bir müşteri veya ortaklarının) ticarete dayalı karapara akladıklarına yönelik işaretleri tespit etme ve bunları bildirme konusunda başarısız olduğu için yasal, düzenleyici bir zarara veya itibarının zedelenmesine maruz kalabilir.
 
SUÇ GELİRİNİN AKLANMASI NASIL YÜRÜTÜLÜR?
 
Karaparanın aklanması, yasadışı faaliyetten gelir elde ederek ve bu gelirleri yasal finansal sisteme yerleştirme, ayrıştırma ve bütünleştirme yoluyla temelinde yer alan suç ile ilişkisini keserek gerçekleştirilir.
 
YERLEŞTİRME
 
Aklayıcı yasa dışı karı finansal sisteme sokar. Bu, büyük miktarlardaki nakit paranın daha küçük miktarlara bölünmesi, akabinde bir banka hesabına doğrudan yatırılması veya toplandıktan ya da başka bir hesaba yatırıldıktan sonra bir dizi parasal araç (çek, ödeme emri gibi) satın alınması ile yapılabilir. Olası yöntemler aşağıdaki gibidir:
 
• Para biriminin değiştirilmesi
• Nakit paranın transferi
• Nakit para yatırma
 
AYRIŞTIRMA
 
Aklayıcı nakit formundan kurtarılan parayı yasadışı kaynağından mümkün olduğunca uzaklaştırmak için bir dizi dönüştürme veya işlem gerçekleştirir. Fonlar, yatırım araçlarının alımı ve satışı ile yönlendirilebilir veya aklayıcı fonları farklı ülkelerde açılan farklı hesaplar aracılığıyla kolaylıkla havale edebilir. Karaparanın aklanması için daha geniş alanlara yayılmış hesapların kullanılması, suç gelirlerinin aklanması ile mücadele soruşturmalarında iş birliği yapmayan ülkelerde yaygın olarak kullanılır. Bazı durumlarda, aklayan kişi transferleri mal veya hizmet ödemeleri olarak gizleyerek onlara meşru bir görünüm verebilir. Olası yöntemler şunları içerir:
 
• Banka Havalesi
• Nakit para çekimi
• Hesapları Ayırma ve Birleştirme
 
BÜTÜNLEŞTİRME
 
Yasadışı fonlar meşru ekonomiye yeniden girer. Fonlar gayrimenkule, lüks mallara ve işletmelere yatırılabilir. Olası yöntemler şunları içerir:
 
• Hayali krediler/cirolar/sözleşmeler
 
• Varlık sahiplerinin değiştirilmesi
 
• Üçüncü taraf işlemlerde kullanım
 
Karaparanın Aklanmasının Önlenmesi İle Mücadelede
 
Meslek Mensupları İçin Kilit Kavramlar
 
Müşterinin Tanınması/Kimlik Tespiti
 
Müşterinin tanınmasının amacı müşterinin kimliğinin ve ticari faaliyetlerinin bilinmesi ve anlaşılmasıdır ve elde edilen bilgiler müşterinin karaparayı aklama suçuna karışma riskini veya muhasebe meslek mensubunu bu faaliyette ona yardımcı olması için kullanmayı isteme riskini değerlendirmek için kullanılır.
 
Siyasi Nüfuz Sahibi Kişiler
 
Siyasi nüfuz sahibi kişi, örneğin bir politikacı veya devlete ait bir kurumun yöneticisi gibi önemli kamusal görevleri yürüten kişidir. Rüşvet ve yolsuzluk riski sebebiyle siyasi nüfuz sahibi kişiler ve aileleri için ilave bir kimlik tespiti/tanıma prosedürlerine ihtiyaç olabilir.
 
Sürekli Olarak İzleme
 
Yeni müşteriler için müşterinin tanınması tedbirleri uygulanmasına ek olarak, özellikle müşterinin mülkiyeti veya faaliyet alanı değiştiğinde, ilişkisi devam eden müşteriler için bu kontrollerin güncellenmesi önemlidir. Bu birçok ülkede düzenleyici (yasal) bir yükümlülüktür.
 
Şüpheli İşlemlerin Bildirimi
 
Bazı ülkelerde, muhasebe meslek mensuplarının karaparanın aklanması hususundaki şüphelerini Mali İstihbarat Birimi’ne bildirmelerine yönelik yasal bir zorunluluk vardır. Bunlar genellikle Şüpheli İşlem Bildirimleri Raporu olarak adlandırılır.
 
Muhasebe Meslek Mensupları için Uluslararası Etik Standartları
karaparanın aklanması konusunda ne diyor?
 
Mesleğe uygun davranış ilkesi, muhasebe meslek mensuplarının ilgili yasa ve düzenlemelere uyumlu olmasını gerektirir. Muhasebe Meslek Mensupları için Uluslararası Etik Standartları Kurulu (IESBA) tarafından yayınlanan Etik Kurallar’da Mevzuata (Yasa ve Düzenlemelere) Aykırılık (NOCLAR) hükmü, muhasebe meslek mensuplarının, karaparanın aklanması dahil mevzuata aykırılık olduğunu fark eder veya bundan şüphelenirlerse, bu hususu bildirmeleri gerektiğine ilişkin etik bir zorunluluk ortaya koyar. Daha fazla bilgi için web sitemizde yayınladığımız Etik Kurallar Örnek Olay 8 ve 9’u ve IESBA NOCLAR Broşürünü inceleyebilirsiniz.
 
IESBA ETİK KURALLAR
 
Örnek Olay 8: Mevzuata Aykırılıklara Karşılık Verilmesi
 
[İşletmelerde Hizmet Akdi ile Çalışan Muhasebe Meslek Mensupları için]
 
Muhasebe mesleğinin ayırt edici özelliklerinden biri, kamu yararına hareket etme sorumluluğunun kabul edilmesidir. Muhasebe meslek mensupları, işverenlerinin veya müşterilerinin yasa veya düzenlemelere aykırı davrandığını tespit ettiği veya şüphelendiği durumlar ile karşılaşabilir. Etik Kuralların temel ilkeleri olan dürüstlük ve mesleğe uygun davranış, muhasebe meslek mensuplarının ilk önce kamu yararını gözeterek, mevzuata yönelik aykırılığa karşılık vermesini (NOCLAR) gerektirir.
 
İşletmede hizmet akdi ile çalışan bir muhasebe meslek mensubu yasa ve düzenlemelere yönelik aykırılık olduğunu fark eder veya olabileceğinden şüphelenirse, konunun niteliğini ve işverenine, yatırımcılara, kredi sağlayanlara, mesai arkadaşlarına ve genel olarak kamuya zarar verme olasılığını göz önünde bulundurarak zamanında harekete geçmesi istenir. Bu durumda, meslek mensubunun aşağıdakileri yapması gerekir:
 
• Etik Kuralların yanı sıra Etik Kurallardan farklı olan veya bu kuralların ötesine geçen yerel ve düzenleyici hükümleri iyi bilmesi ve bunlar ile uyumlu olması gerekir (örneğin, konunun yetkililere bildirilmesi ile ilgili yükümlülükler veya yapılan işlemin işverene bildirilmesi ile ilgili yasaklar gibi)
 
• İş yerinin yasa ve düzenlemelere yönelik aykırılıklara karşılık verilmesi hususuna yönelik rehberlik sunan (örneğin, etik ve muhbirlik politikaları) halihazırdaki protokol ve prosedürleri göz önünde bulundurması gerekir.
 
Bu bölümde ele alınan aykırılıklar, örneğin, aşağıdaki mevzuata ilişkin olabilir:
 
• Dolandırıcılık, yolsuzluk ve rüşvet
 
• Bankacılık ve diğer finansal ürün ve hizmetler
 
• Verinin korunması
 
• Çevre koruma
 
• Menkul kıymetler piyasası ve menkul kıymetlerin alım-satımı
 
• Kara para aklama, terörün finansmanı ve suç gelirleri
 
• Vergi ve sosyal güvenlik yükümlülükleri ve ödemeleri
 
• Kamu sağlığı ve güvenliği.
 
Peki Sır Saklama?
 
• Mevzuata aykırılığın uygun otoriteye bildirilmesi, muhasebe meslek mensubunun işverenine yönelik sır saklama yükümlülüğünün ihlali olarak değerlendirilmez.
 
• İşletmede hizmet akdi ile çalışan muhasebe meslek mensubu, bildirim ve beyanda bulunurken iyi niyetli hareket etmeli ve dikkatli olmalıdır.
 
İşletmede hizmet akdi ile çalışan bir muhasebe meslek mensubunun yükümlülükleri görevi / kıdemine bağlıdır.
 
IESBA Etik Kurallar, bir işletme bünyesindeki farklı görevlerin, farklı etki, yetki ve bilgiye erişim düzeyi olduğunu kabul eder. Buna göre, işletmede kıdemli bir muhasebe meslek mensubuna daha yüksek düzeyde yükümlülük verilir; çünkü bu kişiler işletmelerde önemli etki yaratabilecek karar alıcılardır. Kıdemli bir muhasebe meslek mensubu CFO veya Finans Grubu Başkan Yardımcısı unvanını alabilir, ancak bu unvandan çok daha önemlisi sahip olduğu etki düzeyidir. Benzer bir etkiye sahip olmayan daha genç bir muhasebe meslek mensubu eğer mevzuata aykırılık fark eder veya mevzuata aykırılık olabileceğinden şüphelenirse, orantısal olarak daha düşük düzeyde yükümlülüğe sahip olacaktır.
 
AŞAĞIDAKİ SENARYOYU İNCELEYELİM:
 
Büyük bir üretim şirketi, işe alımlar için adayları önceden tarayan bir Yapay Zekâ (AI) aracı geliştirdi. Ancak bu sistemin yakaladığı veriler, görüşülen kişilerin bilgisi veya onayı olmadan bir veri broker’ına satılmaktadır. Bu durum, ilgili ülkenin yerel veri koruma kanununa aykırıdır. Eğer işletmede hizmet akdi ile çalışan muhasebe meslek mensubu bu durumu fark eder veya şüphelenirse, kanuna uygun adımları atma yükümlülüğüne sahiptir.
 
MUHASEBE MESLEK MENSUBUNUN ŞİRKET İÇERİSİNDEKİ GÖREVİ VE KIDEM DÜZEYİNE BAĞLI OLARAK YAPMASI GEREKEN İŞLEMLER ÇEŞİTLİLİK GÖSTERİR.
 
Kıdemli Muhasebe Meslek Mensubu (Hizmet Akdi ile çalışan):
 
Şirketin CFO’su çalışanlar arasında şirketin sisteminin mevzuata aykırı olduğuna dair bir tartışmadan haberdar olursa, aşağıdakileri yapmalıdır:
 
• Yapay zeka (AI) sisteminin ve bu sistemin kullanımının niteliği ve koşulları, kişisel verilerin korunması kanununun bu kapsamda nasıl uygulandığı ve şirket ve paydaşları için sonuçları dahil konuyu derinlemesine anlamalıdır. Örneğin, görüşmeye gelenler için etkileri nelerdir? Şirket önemli bir parasal ceza veya itibarının zedelenmesine maruz kalır mı?
 
• CEO gibi kıdemli bir yönetici ile bu durumu müzakere ederek konuyu ele almalıdır ve aşağıdakileri yapmak için adımlar atmalıdır:
 
– Konuyu Yönetim Kurulu gibi yönetişimden sorumlu olan kişilere iletmek
 
–  Şirket içi soruşturma başlatmak
 
– Eğer varsa, raporlama yükümlülükleri dahil yürürlükte olan yasa ve düzenlemeler ile uyumlu olmak
 
– Örneğin, daha önce görüşülen kişilere konunun açıklanmasını sağlamalı ve sebep olabileceği zararı yok etmek için onlara yardımcı olmalı ve oluşabilecek sonuçların azaltılması, iyileştirilmesi veya hafifletilmesini sağlamalıdır.
 
– “Bilgilendirilmiş onay” alınmadıkça ve diğer tüm yasal yükümlülükler yerine getirilmedikçe verinin satışının derhal durdurulmasının gerekli olduğuna dair CEO bilgilendirilerek yeniden meydana gelme riskini azaltmalıdır.
 
CFO’NUN YAPMASI GEREKEBİLECEK İLAVE İŞLEMLER
 
• Yönetimin denetimi ilgilendiren bilgilerini sunma görevinin bir parçası olarak konunun işletmenin dış denetçisine bildirilip bildirilmeyeceğine karar vermek.
 
• İşletmenin mevzuata aykırılığa vereceği karşılığın uygunluğunu değerlendirmek.
 
• İlave bir eylemin gerekip gerekmediğini belirlerken mesleki muhakemeyi kullanmak. CFO’nun kamu yararına uygun hareket ettiğine, gerekli bilgiye sahip makul üçüncü tarafın inanıp inanmadığını dikkate almak gerekir.
 
Mevzuattan kaynaklanan bir zorunluluk olmasa bile, duruma bağlı olarak ve işletmeden istifa ederek konunun yetkili bir kuruma bildirilmesi. Ancak, mesleki ilişkiden çekilme/istifa etme gereken önlemleri almanın yerini tutamaz.
 
Kıdemli Olmayan Muhasebe Meslek Mensubu (Hizmet Akdi ile çalışan):
 
Örneğin alacak hesaplarından sorumlu olan genç bir mali müşavir, veri broker’ının dosyasındaki dokümanı incelerken, bu konudan şüphelendiyse, aşağıdakileri yapması beklenir:
 
• Konuya ilişkin bilgi edinmeye çalışması
 
• Amiri ile veya amiri de bu konuya dahil ise şirketteki bir sonraki üst düzey kişi ile konuyu görüşmeyi değerlendirmesi
 
Yatırımcılara, kredi verenlere, çalışanlara veya kamuya önemli düzeyde zarar verebilecek, yasa veya düzenlemeye yönelik bir ihlalin olması durumunda,muhasebe meslek mensubu söz konusu ihlalin sonuçlarını azaltmak için konuyu yetkili kuruma derhal bildirmeye karar verebilir.
 
İşletmelerde hizmet akdi ile çalışan muhasebe meslek mensupları için mevzuattaki aykırılıklara karşılık verilmesi hükümleri Bölüm 260’da yer almaktadır. IESBA’nın web sayfasında bu konuya ilişkin kaynaklara ve yardımcı rehberlere yer verilmiştir. Aynı zamanda IESBA web sayfasında mevzuattaki uyumsuzluklara karşılık verilmesi konusunda kapsamlı bir alan ayrılmıştır.
 
www.IESBAeCode.org adresinde yer alan e-code muhasebe meslek mensupları için online bir kaynaktır. Etik Kurallara hızlı ve verimli erişim sağlayarak kullanımını, uygulanmasını ve uygulanmasını kolaylaştırır.
 
IESBA ETİK KURALLAR
 
Örnek Olay 9: Mevzuata Aykırılıklara Karşılık Verilmesi
 
[Serbest Çalışan Muhasebe Meslek Mensupları için]
 
Muhasebe mesleğinin ayırt edici özelliklerinden biri, kamu yararına hareket etme sorumluluğunun kabul edilmesidir. Muhasebe meslek mensupları, işverenlerinin veya müşterilerinin yasa veya düzenlemelere aykırı davrandığını tespit ettiği veya şüphelendiği durumlar ile karşılaşabilir. Etik Kuralların temel ilkeleri olan dürüstlük ve mesleğe uygun davranış, muhasebe meslek mensuplarının ilk önce kamu yararını gözeterek, mevzuata yönelik aykırılığa karşılık vermesini (NOCLAR) gerektirir
Serbest çalışan muhasebe meslek mensubu yasa ve düzenlemelere yönelik aykırılık olduğunu fark eder veya olabileceğinden şüphelenirse, yönetimi veya uygun olduğu yerlerde yönetişimden sorumlu olan kişileri uyarması gerekir.
 
• Amaç, müşterinin tespit edilen veya şüphelenilen mevzuata aykırılığını düzeltmesi, yanlışlıkları gidermesi veya ortaya çıkacak sonuçları hafifletmesine olanak sağlamaktır (veya amaç henüz meydana gelmemişse, komisyonun mevzuata aykırılığa sebep olacak kararını değiştirmektir)
 
• Serbest çalışan muhasebe meslek mensubunun, kamu yararı içerisinde uygun olan ilave işlemleri yerine getirmesi gerekir.
 
Bu bölümde ele alınan aykırılıklar, örneğin, aşağıdaki mevzuata ilişkin olabilir:
 
• Dolandırıcılık, yolsuzluk ve rüşvet
 
• Bankacılık ve diğer finansal ürün ve hizmetler
 
• Verinin korunması
 
• Çevre koruma
 
• Menkul kıymetler piyasası ve menkul kıymetlerin alım-satımı
 
• Kara para aklama, terörün finansmanı ve suç gelirleri
 
• Vergi ve sosyal güvenlik yükümlülükleri ve ödemeleri
 
• Kamu sağlığı ve güvenliği.
 
Yasa ve düzenlemelerin bazıları (finansal raporlama veya vergi mevzuatı gibi) müşterinin finansal tablolarından doğrudan etkiye sahip olabilir. Diğer durumlarda ise, yasa ve düzenlemeler finansal tabloları etkilemeyebilir; ancak müşterinin işlerini yürütme yöntemleri, işletmenin devamlılığını sağlayabilme veya para cezalarından kaçınmada uyum önemli olabilir (çevre kanunu gibi).
 
Denetçiler için Daha Büyük Yükümlülükler
 
Denetim ve inceleme denetimlerinin yapısı ve kamunun söz konusu denetimlere ilişkin beklentileri sebebiyle, bahsi geçen hizmetleri sunan muhasebe meslek mensupları, denetim ve inceleme hizmeti dışındaki hizmetleri sunan muhasebe meslek mensuplarından daha fazla yükümlülüğe sahiptir.
 
Denetçiler, yasa ve düzenlemeleri dikkate almada denetime- özgü yükümlülükleri ele alan UDS 250’ye (BDS 250) de uyumlu olmak zorundadır.
 
Peki Sır Saklama?
 
• Mevzuata aykırılığın uygun otoriteye bildirilmesi, muhasebe meslek mensubunun işverenine yönelik sır saklama yükümlülüğünün ihlali olarak değerlendirilmez.
 
• Serbest çalışan muhasebe meslek mensubu, bildirim ve beyanda bulunurken iyi niyetli hareket etmeli ve dikkatli olmalıdır.
 
AŞAĞIDAKİ SENARYOYU İNCELEYELİM:
 
Bir teknoloji şirketi gelecek vaat eden bir yüz tanıma sistemi geliştirdi ve patentini aldı. Yapay Zeka Algoritmalarında bir ön yargının ortaya çıkması satışları yavaşlattığı için sistemden sorumlu ürün grubu bir zorluk ile karşılaştı. Ürün müdürü (CEO’nun koruduğu bir kişi) ümitsizlik içerisinde, algoritmalar uygun hale gelesiye kadar birimin düşüşte olan nakit akışlarını geçici olarak saklamak amacıyla, tasarlanmış bir geliri kripto para ile para aklama konusunda bir dış tedarikçi ile iletişime geçti.
 
SERBEST ÇALIŞAN MUHASEBE MESLEK MENSUBU GÖREVİNE
 
BAĞLI OLARAK HAREKETE GEÇER.
 
DENETİM YAPAN BİR MUHASEBE MESLEK MENSUBU
 
Denetçi, kara paranın aklanması konusunda yüksek risk olarak bilinen kripto para borsalarında yapılan bir dizi olağan dışı işlemi fark ettikten sonra MEVZUATA AYKIRI BİR DURUM tespit eder veya şüphelenirse, aşağıdakileri yapması gerekecektir:
 
• Yasa ve düzenlemelerin niteliği, koşulları ve mevzuatın nasıl uygulandığı ve müşteri ve paydaşlar için sonuçların neler olduğu dahil konuya ilişkin bilgi edinmek.
 
• Uygun yönetim düzeyi ile konunun görüşülmesi veya üst yönetimin bu yanlışlığın içinde olduğu tespit edilirse, konunun yönetişimden sorumlu olan kişiler ile (denetim komitesi gibi) görüşülmesi.
 
• Yönetime veya yönetişimden sorumlu olan kişilere aşağıdaki hususların tavsiye edilmesi:
 
➤ Mevzuata aykırılığı düzeltmesi, yanlışlıkları gidermesi veya ortaya çıkacak sonuçları hafifletmesi
 
➤ Henüz gerçekleşmemişse mevzuata aykırılığı önlemesi
 
➤ Yasa veya düzenlemelerin gerekli kıldığı ya da kamu yararı içerisinde gerekli kılınan uygun otoriteye konunun iletilmesi
 
• Yönetim ve yönetişimden sorumlu olan kişilerin konuya ilişkin yasal veya düzenleyici sorumlulukların farkında olup olmadıklarını değerlendirmeleri.
 
• Yasa, düzenleme ve denetim standartlarına (UDS 250 gibi) uyumlu olmak.
 
Denetçiden ne yapması beklenir:
 
• Müşterinin verdiği karşılığın uygunluğunun değerlendirilmesi ve yeterli bilgiye sahip makul üçüncü tarafın denetçinin görevine uygun bir şekilde hareket ettiğini düşünüp düşünmediğini göz önünde bulundurarak kamu yararı içerisinde ilave bir eylem gerekip gerekmediğini tespit etmesi
 
• İlave önlemler şunları içerebilir: Yasal bir zorunluluk olmasa dahi konunun ilgili makamlara bildirilmesi, duruma bağlı olarak söz konusu denetimden çekilmek. Denetimden çekilmiş olmak gereken önlemlerin alındığı anlamına gelmez.
 
• Mesleki yargı ve eylemler dahil sorumluluklarını nasıl yerine getirdikleri ve müşterinin konuya ilişkin verdiği yanıtları belgelendirmesi
 
• Denetim bir grup denetimin parçası ise ilave yükümlülükleri uygulaması.
 
SERBEST ÇALIŞAN MUHASEBE MESLEK MENSUBU DENETİM VE
 
İNCELEME DIŞINDA BİR İŞ YAPIYORSA,
 
Vergilendirme, değerleme veya diğer mesleki hizmetler sunan serbest çalışan muhasebe meslek mensubu yasa dışı bir işlem tespit eder veya böyle bir işlemden şüphelenirse, aşağıdakileri yapması beklenir:
 
• Konuya ilişkin daha fazla bilgi edinmesi
 
• Konunun uygun yönetim düzeyi ile görüşülmesi veya üst yönetimin konuya dahil edilmesi kararı verilirse, konunun yönetişimden sorumlu olan kişiler (yönetim kurulu gibi) ile görüşülmesi.
 
• Uygun olduğu durumlarda konunun denetçiye bildirilmesi. Bu durum aşağıdaki faktörlerin değerlendirilmesine bağlı olacaktır:
 
➤ İlgili yasa ve düzenlemeler (mevzuat)
 
➤ Denetimin aynı firma tarafından yapılıp yapılmadığı
 
➤ Yönetim Kurulunun denetçiye konuyu açıklayıp açıklamadığı
 
• Kamu yararı içerisinde ilave bir işlem gerekip gerekmediğinin tespit edilmesi.
 
YETKİLİLERE KONUNUN RAPORLANMASI:
 
Muhasebe meslek mensupları, konunun yetkililere bildirilmesine ilişkin yükümlülükler veya atılacak adımlar konusunda işletmenin
 
uyarılmasına yönelik yasaklar gibi ülkesindeki yasal ve düzenleyici hükümleri bilmeli ve uyum sağlamalıdır.
 
Yatırımcılara, kredi verenlere, çalışanlara veya kamuya önemli düzeyde zarar verebilecek, yasa veya düzenlemeye yönelik bir ihlalin olması durumunda, muhasebe meslek mensubu söz konusu ihlalin sonuçlarını azaltmak için konuyu yetkili kuruma derhal bildirmeye karar verebilir.
 

PAYLAŞ : Email Facebook Google Twitter