Geri

BAĞ-KUR 4 B PRİMİ NE ZAMAN TAHAKKUK EDİLİR - BAĞ-KUR 4 B PRİMİ NE ZAMAN ÖDENİR - CARİ DÖNEM PRİM ÖDEMESİ NE DEMEK

19.10.2020

 

BAĞ-KUR 4 B PRİMİ NE ZAMAN TAHAKKUK EDİLİR

BAĞ-KUR 4 B PRİMİ NE ZAMAN ÖDENİR

CARİ DÖNEM PRİM ÖDEMESİ NE DEMEK

 

4b Bağ-kur cari dönem prim ödemesi nedir ?


Cari dönem kelime anlamı olarak içinde bulunulan dönem olarak tanımlanabilir. Bağkur da cari dönem ödeme süresi geçmeyen ödeme olarak tanımlanabilir.Cari dönem bağ-kur 4b primleri ödeme menüsü SGK Ödemeleri- 4b bağkur cari dönem prim tahsilatı menüsünden yapılmaktadır.

4b Bağ-kur cari dönem prim tahsilatı ne anlama geliyor?


Ödeme vadesi geçmemiş ve sonraki aya aktarılmamış borçtur.

4b Bağ-kur son ödeme tarihi


Her ayın prim borcunu sonraki ayın sonuna kadar ödemeniz gerekiyor. Yani sonraki ayın sonuna kadar bu borç cari borç olarak ödenir. Sonraki ayın sonundan yani son ödeme tarihinden sonra ödenmesi halinde ise bağ-kur 4b geçmiş dönem menüsünden ödenir. Örneğin Haziran ayına ait prim borcu için son ödeme tarihi 31 Temmuz olacaktır.

 

Bağımsız Çalışanların Prim Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri

Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalıların prime esas kazançları, prime esas günlük kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak şartıyla, sigortalı tarafından beyan edilecek günlük kazancın otuz katıdır. Prime esas kazanç beyanları Kuruma verilecek beyan formu ile yapılabildiği gibi e-Devlet üzerinden de yapılabilmektedir.

Her ay için ödenmesi gereken prim borçları, prim borcunun ait olduğu ayı takip eden ayın son gününe kadar Kurumun anlaşmalı olduğu Banka, Kredi kuruluşu, PTT vasıtasıyla ve internet üzerinden e-SGK  aracılığıyla ödenebilmektedir.

6745 sayılı Kanun ile 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesine eklenen fıkra ile Kuruma primlerini düzenli ödeyen 4/1-b kapsamındaki sigortalıların aylık sigorta prim ödemelerinde 5 puanlık indirim yapılması sağlanmıştır. Uygulama ile isteğe bağlı sigortalılar ve muhtar sigortalılar hariç 4/1-b kapsamındaki sigortalıların malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanmaktadır.

4/1-b kapsamındaki sigortalılara yönelik olarak sağlanan diğer bir teşvik uygulaması da “Genç Girişimci Teşviki”dir. 7143 sayılı Kanunla 01.06.2018 tarihinden itibaren uygulamaya koyulan teşvik ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20 nci maddesi kapsamında genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalanan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olanlardan 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamında ilk defa sigortalı sayılan gerçek kişilerin primleri 1 yıl süreyle prime esas kazanç alt sınırı üzerinden Hazine tarafından karşılanmaktadır. 

 

 

 

 

 

PAYLAŞ : Email Facebook Google Twitter