Geri

FİYAT ETİKETİ, İNDİRİMLİ SATIŞLAR VE HAKLARINIZ

26.09.2020

 

FİYAT ETİKETİ,

İNDİRİMLİ SATIŞLAR VE HAKLARINIZ

 

Fiyat etiketlerinde;

  • Malın üretim yeri (İthal edilmiş mallara ait etiketlerde malın üretildiği ülke isminin Türkçe yazılması zorunludur),
  • Malın ayırıcı özelliği,
  • Malın tüm vergiler dahil satış fiyatı,
  • Malın birim fiyatı bulunmak zorundadır. Etiketler çeşitli boyut ve şekillerde olabilir.

Cam, naylon, karton, kâğıt ve bunlara benzer maddelerden oluşan kutu, kova, şişe, kavanoz, poşet, torba ve benzeri ambalajlar içinde tüketiciye satılan malların etiketlerinde; satış fiyatları ile birim fiyatlarının aynı boyut ve renkte kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde yazılması zorunludur.
 
Açık halde satılan mallara ilişkin etiketlerde satış fiyatı yerine sadece birim fiyatının yer alması yeterlidir. Malın birim fiyatının satış fiyatıyla aynı olması halinde birim fiyatının belirtilmesine gerek yoktur.
        
         Perakende olarak satışa arz edilen malların veya ambalajlarının yahut kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde etiket konulması; etiket konulması mümkün olmayan hallerde de aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması zorunludur.
 
Hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listeler de bu kural dahilinde düzenlenerek asılmalıdır.
 
Üzerinde veya ambalajında, etikette aranılan hususlar basılı olarak açıkça yazılı bulunan mallarla, kitap, dergi ve gazete gibi üzerinde fiyatı belirtilmiş olan mallarda ve arttırma suretiyle veya özel kanunlarına göre satışı yapılan mallarda etiket bulundurulması zorunlu değildir.
 
Etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır.
 
Yurt dışında ifa edilmesi öngörülen paket tur ve eğitim hizmetleri ile yurt dışına yönelik ulaşım ve konaklama hizmetlerinin fiyat listeleri hariç olmak üzere, etiket ve listelerde satış fiyatlarının; ‘Türk Lirası’, ‘TL’ veya TL simgesi şeklinde yazılması zorunludur.

İNDİRİMLİ SATIŞLAR
İndirimli satışlarda, mal veya hizmetlerin indirimli satış fiyatı ile indirimden önceki fiyatı birlikte gösterilmelidir. İndirimli satışa sunulan mal veya hizmetlerin indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatla satışa sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya aittir.
 
Bir işletmenin, açılması, devredilmesi, işyeri adresi veya faaliyet konusu değişikliği nedeniyle yapacağı indirimli satışların süresi üç ayı, 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre tasfiye durumunda ise altı ayı geçemez.
 
DENETİM
Bakanlık, belediyeler ve ilgili odalar “Fiyat Etiketi” ile ilgili hususların uygulanması ve izlenmesine ilişkin işleri yürütmekle görevlidir.

ŞİKAYET
Fiyat etiketi ilgili ortaya çıkan uyuşmazlıkların çözümünde uyuşmazlığın parasal değerine göre; İllerde “Ticaret İl Müdürlüğü” ilçelerde “Kaymakamlık” bünyesinde oluşturulan  “Tüketici Hakem Heyetleri”  ile adliyelerde bulunan  “Tüketici Mahkemelerine” başvuru yaparak haklarımızı kullanmamız mümkündür.

PAYLAŞ : Email Facebook Google Twitter