Geri

YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZ’A GEÇİŞ

 

YENİ NESİL

ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZ

 

3100 Sayılı Katma Değer Vergisi mükelleflerinin Ödeme kaydedici cihaz (Yazar Kasa) kullanmaları hakkındaki kanun ile kullanılmaya başlanan eski Ödeme kaydedici cihazların, Katma Vergisi Kanunu 69 ve 70 No.lu Genel Tebliğleri ile 2013 yılından itibaren kademeli geçiş ile son kullanım tarihlerini 31.12.2015 olarak belirlemiş olup, bu tarihten sonrada kullanımlarını yasaklamıştır.

31.12.2015 tarihinden itibaren tamamen yasaklanan Eski Yazar kasaların yerine, Katma Değer vergisi kanunun 69, 70 No.lu tebliğleri ve 213 Sayılı VUK 426, 427 seri no.lu Genel Tebliğleri ile 2013 yılından itibaren kademeli geçiş sonucu 01.01.2016 tarihinden itibaren Tüm OKC kullanma zorunluluğu olan mükelleflerin EFT POS özelliği olan basit veya bilgisayar bağlantılı Yeni Nesil Ödeme kaydedici cihazları kullanma zorunluluğu getirilmiştir.

Bu güne kadar Eski Yazar kasalarını, değiştirmeyen mükelleflerin, cihazlarını Aralık/2015 ayı sonuna kadar Yeni Nesil cihazlarla değiştirip, 01.01.2016 tarihinden itibaren kullanmaları zorunludur. Bu zorunluluğa uymayan, Bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olanlarla serbest meslek mensuplarına 1.500,00 TL 2.Sınıf tüccarlara 660,00 TL diğerlerine 330,00 TL Özel Usulsüzlük Cezası Vergi Dairelerince, uygulanacaktır.

Eski ÖKC’nin Hurdaya Ayrılması

Kullanılan eski tip yazar kasa, yetkili servis tarafından düzenlenen tutanak neticesinde hurdaya ayrılır. Kasaya ait mali hafıza mükellefe teslim edilir. Bu durum bir dilekçe ile mükellef tarafından vergi dairesine bildirilir. Dilekçeye, servisin düzenlediği mali hafıza raporu, yazar kasanıza ait Ö.K.C. Levhası eklenir.

Yeni Nesil ÖKC alımı

Eski ÖKC’nin Hurdaya ayrılması ile ilgili vergi dairesinden alınacak izinle, yazar kasa satın alınır. Servis kurulumu sonrası sembolik değerde ilk fiş kesilir. Hazırlanan dilekçeye, ilk fiş, ruhsat fotokopisi ve yazar kasa faturası ilave edilerek vergi dairesine başvurulur. Daire tarafından düzenlenen yazar kasa levhası teslim alındıktan sonra cihaz kullanılmaya başlanır.

  • ESKİ YAZAR KASANIZIN HURDAYA AYRILMASI ESNASINDA AYLIK Z RAPORU ALMAYI UNUTMAYINIZ. AKSİ HALDE HESAP HATALARI SÖZ KONUSU OLABİLİR.

 

PAYLAŞ : Email Facebook Google Twitter