Geri

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ALACAKLARI - 2018

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

ALACAKLARI

2018

 

A-KESİNLEŞMİŞ SİGORTA PRİM BORÇLARI (Madde 7)

2018 Mart ve önceki aylara ilişkin olup bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce tahakkuk ettiği halde, bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan; sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, topluluk sigortası primi, isteğe bağlı sigorta prim borçları yapılandırılmaktadır.

31.03.2018 tarihine kadar bitirilmiş olan özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda bulunan eksik işçilik tutan üzerinden hesaplanan sigorta primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı borçları yapılandırılmaktadır.

31.03.2018 tarihine kadar (bu tarih dâhil) işlenen fiillere ilişkin olup ilgili kanunları uyarınca uygulanan idari para cezaları İle bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı borçları yapılandırılmaktadır.

Tablo-17: Kesinleşmiş Sigorta Prim Borçlarının Yapılandırılması

Ödenecek Tutarlar

Silinecek Tutarlar

  • Primi asılları
  • Prim Asıllarına ödeme süresinin bittiği tarihten bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar
  • İdari para cezası asıllarının %50’si
  • İdari para cezasının ödeme süresinin bittiği tarihten bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar
  • Prim Borçlarına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilmektedir.
  • İdari para cezası asıllarının %50’si
  • İdari para cezasının ödeme süresinin bittiği tarihten bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar

B-GENEL SAĞLIK SİGORTASI BOÇLARININ YAPILANDIRILMASI VE GELİR TESTİ İMKÂNI(Madde 7/Fıkra 7)

Hiçbir kapsamda sigortası olmadığı için genel sağlık sigortası kapsamına alınanların;

-Nisan 2018 ve öncesi döneme ait genel sağlık sigortası prim borçlarının faizleri silinmekte,

-31.12.2018 tarihine kadar anaparanın ödenmesi için süre verilmekte

-Gelir testi yaptırmaları için 30.11.2018 tarihine kadar süre verilmekte

-Geçmiş borçlarına bakılmaksızın 31.12.2018 tarihine kadar sağlık yardımlarından yararlanabileceklerdir.

C-İNCELEME (ÖN DEĞERLENDİRME) SAFHASINDAKİ EKSİK İŞÇİLİK PRİM BORÇLARI: (Madde 8)

31.03.2018 tarihine kadar bitirilmiş özel bina inşaatları ile ihale konusu işlere ilişkin olup 31.07.2018 tarihine kadar inceleme araştırma ve ön değerlendirme işlemi tamamlanamayan işlere devam edilecektir. Söz konusu işlemlerin tamamlanması sonucu ortaya çıkan borçların işverene tebliğ edilecek olup borçluların 31.07.2018 tarihine kadar başvurmuş olmaları şartıyla hesaplanan borçlar, ilk taksit işverene tebliği izleyen ikinci aydan başlamak üzere Kanuna göre belirlenen taksit sürelerinde ödenecektir.

Prim aslının tamamı ile bu alacaklara ilişkin gecikme zammı ve gecikme cezası yerine Yİ-ÜFE tutarı alınmakta, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi feri alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilmektedir.

D- GENÇ BAĞ-KUR’LU ESNAFA PRİM TEŞVİKİ GETİRİLMİŞTİR (Madde 22)

18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış gerçek kişilerin

-01.06.2018 tarihinden itibaren

-İlk defa sigortalı sayılacak şekilde işyeri açmaları halinde

-1 yıl süreyle prime esas kazanç alt sınırı üzerinden ödemeleri gereken Bağ-Kur primi (aylık 700 TL, yıllık 8.400 TL) Hazine tarafından karşılanmaktadır.

Adi ortaklıklar ve şahıs şirket ortaklarında sadece bir ortak bu teşvikten yararlanabilecektir.

E-BAĞ-KUR BORÇLU SÜRELERİ DONDURULABİLECEKTİR (Madde 24)

Bağ-Kur sigortalılarının 31.05.2018 öncesine ait prim borçları ve hizmet süreleri, talep etmeleri halinde dondurulacak ve bu borçların takibi yapılmayacaktır.

Dondurulan bu hizmet süreleri istendiği takdirde canlandırılabilecektir. 

Prim borcu olması sebebiyle sağlık yardımlarından yararlanamayan Bağ-Kur’lular hizmetlerinin dondurulması talebinde bulunarak veya borçlarını yapılandırıp ilk taksiti ödeyerek sağlık yardımlarından yararlanmaya başlayacaktır.

V-BAŞVURU, TAKSİT SAYISI VE ÖDEME SÜRESİ

A- BAŞVURU, TAKSİT SAYISI VE ÖDEME SÜRESİ: (Madde 9)

Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların, Kanunun ilgili bölümlerindeki hükümler saklı kalmak kaydıyla, 31.07.2018 kadar ilgili idareye yazılı başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Başvuruda bulunan mükelleflerin borçlarını genel olarak ikişer aylık devreler halinde 18 eşit taksitte ödemeleri mümkün kılınmış, ancak daha kısa sürede ödeme seçenekleri de bulunmaktadır.

Borçların, ilk taksit ödeme süresi içerisinde defaten ödenmesi halinde ilgili maddelere göre yapılandırılmış olan borçlara herhangi bir ek mali müeyyide uygulanmayacağı, peşin ödemeyi teşvik etmek amacıyla yapılandırılmış borçların ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ödenmesi şartına bağlı olarak fer’i alacaklar yerine hesaplanmış Yİ-ÜFE tutarından ayrıca %90 oranında indirim yapılmakta, idari para cezalarından %25 indirim yapılmaktadır.

Borçların tamamının ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi hâlinde de katsayı uygulanmamakta, fer’i alacaklar yerine hesaplanmış Yİ-ÜFE tutarından ayrıca %50 oranında indirim yapılmakta, idari para cezalarından %12,5 indirim yapılmaktadır.

Tablo-18:Peşin ve İlk Taksit Ödeme Süresi

İDARELER

 

PEŞİN VE İLK TAKSİT ÖDEME SÜRESİ

Maliye, Gümrük, Belediyeler, Büyükşehir Belediyeleri, Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdareleri

01.11.2018

SGK

31.08.2018

Ancak, bu borçların taksitler halinde ödenmek istenmesi durumunda, söz konusu borçların maddede belirtilen katsayılara göre arttırılmış şekliyle ödenmesi mümkün olacaktır.

Kanun kapsamında ortaya çıkacak vergilerin peşin veya taksitle ödenmesi konusunda borçluların tercih yapabilecekleri anlaşılmaktadır. Tercihini taksitler halinde ödemek yönünde kullananlara 36 aya kadar vade tanınacağı görülmektedir.

Başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birinin seçilmesi gerekmektedir. Seçilen ödeme süresine bağlı olarak yapılandırılmış tutar belli bir katsayıda artırılarak tahsil edilmektedir.

Tablo-19: Taksit Sayısı, Süresi ve Katsayılar

TAKSİT SAYISI

TAKSİT SÜRESİ

YAPILACAK ÖDEMELERDE UYGULANACAK KATSAYI

6

12 ay

1,045

9

18 ay

1,083

12

24 ay

1,105

18

36 ay

1,150

 

Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapılması mümkün olmadığı halde daha kısa sürede ödeme yapılması mümkün olup, bu takdirde ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilmektedir.

Taksitlerin kredi kartıyla ödenmesi imkanı bulunmaktadır.

B-SÜRESİNDE ÖDENMEYEN TAKSİTLER: (Madde 10)

İlk iki taksitin tamamen ödenmesi şartıyla bir takvim yılında 2 taksite kadar taksidin süresinde ödenmemesi halinde yapılandırma bozulmamaktadır. Bir takvim yılında 3 taksit ödenmeyince yapılandırma bozulmaktadır.

Matrah/vergi artırımı hükümlerinden yararlanan mükelleflerin taksitlerini süresinde ödememesi halinde matrah artırımı hükümlerinden yararlanamamaktadır. Ancak, beyan edilen vergiler 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre cebren tahsil edilmektedir.

Yapılandırma bozulmaması şartıyla, süresinde ödenmeyen taksit, son taksiti izleyen ayın sonuna kadar ödenebilmektedir.

Süresinde ödenmeyen taksit gecikme zammı oranında geç ödeme zammı ile birlikte tahsil edilmektedir.

Kesinleşmiş ve kesinleşmemiş borçların yapılandırılmasında bir diğer şart, cari dönem vergi ödeme yükümlülüklerinin gününde yerine getirilmesidir. Cari yükümlülükler açısından da bir takvim yılında en fazla 2 defa ihlal hakkı verilmektedir. Cari döneme ait alacak tutarları veya taksit tutarlarının % 10’unu aşmamak şartıyla 10 TL’ye kadar yapılmış eksik ödemeler ihlal sayılmamaktadır.

C- DEVAM EDEN YAPILANDIRMA TAKSİTLERİNİN PEŞİN ÖDENMESİ HALİNDE GETİRİLEN AVANTAJLAR: (Madde 9/Fıkra 10 ve 10/Fıkra 1)

6552, 6736 ve 7020 sayılı Kanunlar kapsamında yapılandırılmış ve ödenmekte olan alacaklar 7143 sayılı Kanunun kapsamı dışında tutulmuştur.

Ancak, 6552, 6736 ve 7020 sayılı Kanunlar kapsamında ödemeleri devam eden borçluların ödenecek taksitlerinin tamamının, 7143 sayılı Kanunla belirlenmiş olan ilk taksit ödeme süresi içinde peşin olarak ödenmesi halinde bu taksitler içinde yer alan Yİ-ÜFE tutarlarının %90’ının tahsilinden vazgeçilmektedir.

Öte yandan 6552, 6736 ve 7020 sayılı Kanunlar kapsamında ödemeleri devam eden borçluların ödenecek taksitlerinin tamamının, 7143 sayılı Kanunla belirlenmiş olan ilk iki taksit ödeme süresi içinde peşin olarak ödenmesi halinde bu taksitler içinde yer alan Yİ-ÜFE tutarlarının %50’sinin tahsilinden vazgeçilmektedir.

D-SİLİNEN KÜÇÜK ALACAKLAR: (Madde 10/Fıkra 2,3,4)

Vergi dairelerince takip edilen vadesi 31.12.2013 tarihinden önce olan 100 lirayı aşmayan asli alacaklar ile bu alacağa bağlı fer’i alacaklar ve aslı ödenmiş 200 lirayı aşmayan fer’i alacaklar

Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilen vadesi 31.12.2013 tarihinden önce olan 100 lirayı aşmayan asli alacaklar ile bu alacağa bağlı fer’i alacaklar, 150 lirayı aşmayan idari para cezaları ve aslı ödenmiş 200 lirayı aşmayan fer’i alacaklar

5510 sayılı Kanun kapsamında çıkarılan işyerlerine ait olup, vadesi 31.12.2015 tarihinden önceki dönemlere ait 100 lirayı aşmayan prim asılları ve idari para cezaları ile bu alacaklara bağlı fer’i alacaklar, aslı ödenmiş 200 lirayı aşmayan fer’i alacaklar

küçük tutarlı borçlar için idarelere başvuru yapılmasına gerek bulunmamakta olup, otomatik olarak silinecektir.

E-DİĞER HUSUSLAR: (Madde 9/Fıkra 17)

Bakanlar Kurulu başvuru süresi ve ilk taksit ödeme süresini 1 aya kadar uzatmaya yetkili kılınmıştır.

Davadan vazgeçme dilekçelerinin ilgili tahsil dairesine,  idari para cezaları ihtilaflarına ilişkin dilekçelerin ise ilgili idareye verilmesi gerekmektedir.

Bu dilekçelerin tahsil dairelerine/idareye verildiği tarih, ilgili yargı merciine verildiği tarih sayılarak dilekçeler ilgili yargı merciine gönderilecektir.

 Yapılandırılan borçlarla ilgili olarak Kanunun yayımlandığı tarihten sonra tebliğ edilen yargı kararları ile ilgili olarak idarece herhangi bir işlem yapılmayacaktır

VI- VARLIK AFFI (Madde 10/Fıkra 13 )

Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları Türkiye’ye getirilmek suretiyle milli ekonomiye kazandırılması ve bu varlıklarım Türkiye’ye getiren gerçek ve tüzel kişilerin maddedeki hükümler çerçevesinde bu varlıklarına serbestçe tasarruf edebilmelerine imkân sağlanmaktadır.

Ayrıca,  gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye'de bulunan ancak işletmenin defter kayıtlarında yer almayan varlıkların kanuni defter kayıtlarına alınmasına imkân sağlanmaktadır.

A-YURTDIŞI VARLIKLAR: (Madde 10/Fıkra 13-a )

Yurt dışında bulunan

  • Para
  • Altın
  • Döviz
  • Menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları

varlıkların 30.11.2018 tarihine kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildirilmesi halinde, bu varlıklar kurum kazancının tespitinde dikkate alınmaksızın yasal defterlere kaydedilebilecektir.

2- Bildirim Zamanı

7143 sayılı Kanunla getirilen avantajlardan yararlanabilmek için  yurt dışında bulunan kapsamdaki varlıkların; 30.11.2018 tarihine kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildirilmesi gerekmektedir.

3-Yurt Dışındaki Varlıkları Yurda Getirilmesi

Yurt dışında bulunan ve düzenleme kapsamında olan varlıkların, bildirim yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka veya aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi gerekmektedir

Beyan edilen yurtdışı varlıkların en geç 30.11.2018 tarihine kadar kanuni defterlerde kayıtlı yurtdışı kredilerin kapatılmasında kullanılması durumunda borcun ödenmesinde kullanılan varlıklar için Türkiye’ye getirilme şartı aranmayacaktır.

Kanuni defterlerde kayıtlı olan sermaye avanslarının, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının daha önceden Türkiye’ye getirilmek suretiyle karşılanmış olması hâlinde de aynı imkanlardan yararlanılması mümkündür.

3-Ödenecek Vergi Oranı (Madde 10/Fıkra 13-e )

Yurt dışındaki varlıkların 31.07.2018 tarihine kadar getirilmesi durumunda, herhangi bir ödenmeyecektir.

31.07.2018 tarihinden sonra Türkiye’ye getirilen yurt dışındaki varlıkların toplam tutarı üzerinden % 2oranında vergi ödenecektir.

4-Verginin Ödeme Süresi ve Şekli

Banka ve aracı kurumlar, 31.07.2018 tarihinden sonra Türkiye’ye getirilen yurt dışındaki varlıkların toplam tutarı üzerinden  %2 oranında hesapladıkları vergiyi, 31.12.2018 tarihine kadar vergi sorumlusu sıfatıyla bir beyanname ile bağlı bulunduğu vergi dairesine beyan edip ve aynı sürede ödeyeceklerdir.

5-Yurtdışından Getirilen Tutarların Ortaklara Dağıtılması

Türkiye’ye getirilen varlıkların işletmeden çekilmesi kar dağıtımı sayılmayacaktır. Dolayısıyla yurtdışından getirilen tutarların ortaklara dağıtılması halinde herhangi bir vergi alınmayacaktır.

B-YURTİÇİ VARLIKLAR: (Madde 10/Fıkra 13-e )

1-Kapsama Giren Varlıklar

Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye'de bulunan ancak işletmenin defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazların 30.11.2018 tarihine kadar dönem kazancının tespitinde dikkate almaksızın kanuni defterlere kaydedilmesi imkanı sağlanmaktadır

2-Beyan Zamanı

7143 sayılı Kanunla getirilen avantajlardan yararlanabilmek için, yurt içindeki kapsamdaki varlıkların, 30.11.2018 tarihine kadar vergi dairelerine beyan edilmesi gerekmektedir.

3-Ödenecek Vergi Oranı ve Zamanı(Madde 10/Fıkra 13-g )

Yurt içindeki varlıkların 31.07.2018 tarihine kadar kanuni defterlere kaydedilmesi durumunda, herhangi bir ödenmeyecektir.

Yurt içindeki varlıkların 01.08.2018-30.11.2018 tarihleri arasında kanuni deftere kaydedilmesi durumunda vergi dairelerine beyan edilen varlıkların değeri üzerinden % 2 oranında vergi ödenecektir. Hesaplanan verginin 31.12.2018 tarihine kadar vergi dairesine ödenmesi gerekmektedir.

C-VARLIK AFFI ORTAK HÜKÜMLER:

1-Kayda Alınacak Varlıkların Elden Çıkartılması(Madde 10/Fıkra 13-d,f

Türkiye’ye getirilen veya kanuni defterlere kaydedilen varlıkların elden çıkarılmasından doğan zararlar, gelir veya kurumlar vergisi uygulaması bakımından gider veya indirim olarak kabul edilmemektedir.

2-Varlık Affından Yararlanmanın Sağladığı Avantajlar

Sahip oldukları varlıkları Türkiye'ye getirenler ile Türkiye'de bulunan varlıklarını kanuni defterlerine kaydeden mükellefler bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır.

Bu hükümden faydalanılabilmesi için bildirilen veya beyan edilen tutarlara ilişkin tarh edilen verginin vadesinde ödenmesi ve bildirilen yurtdışı varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içindeTürkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi şarttır.

3-Varlık Affı Takvimi

İŞLEM

TARİH

Yurt dışındaki varlığın banka veya aracı kurumlara bildirimi

30.11.2018

Yurt dışındaki varlığın Türkiye’ye getirilmesi veya banka veya aracı kurumdaki bir hesaba transferi

Bildirimin yapıldığı tarihten itibaren 3 ay

Banka ve aracı kurumların kendilerine bildirilen varlıklara ilişkin hesaplanan vergiyi vergi dairesine beyanı

31.12.2018

Vergisiz olarak Kanun avantajlarından yararlanmak için, yurt dışındaki varlığın Türkiye’ye transferi

31.07.2018

Yurt dışındaki varlığın yurt dışındaki kredilerin kapatılmasında kullanılması

30.11.2018

Yurt içindeki varlıkların vergi dairesine beyanı

30.11.2018

Beyan edilen varlıklar nedeniyle hesaplanan verginin ödemesi

31.12.2018

Yurt içindeki varlıkların yasal defterlere kaydı

30.11.2018

Vergisiz olarak Kanun avantajlarından yararlanmak için yurt içindeki varlığın kayda alınması

31.07.2018

VII- YURTDIŞINDA ELDE EDİLEN BAZI KAZANÇLAR GELİR VE KURUMLAR VERGİSİNDEN İSTİSNA EDİLMİŞTİR. (Madde 10/Fıkra 13-h)

7143 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin onüçüncü fıkrasının (h) bendiyle yurt dışı kaynaklı bazı kazançlar için vergi istisnası getirilmiştir.

Yapılan düzenlemeyle, tam mükellefiyete tabi kişi ve kurumların, 31.10.2018 tarihine kadar elde ettikleri;

- Yurt dışı iştirak kazançları,

- Yurt dışı iştirak hissesi satışından doğan kazançları,

- Yurt dışı şube kazançları,

- Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumların tasfiyesinden doğan kazançları,

31.12.2018 tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmesi şartıyla gelir ve kurumlar vergisinden istisna tutulmuştur.

İstisna Şartları:

a) İştirak kazançları ve iştirak satış kazançları

Yurt dışından elde edilen iştirak kazancı ve yurt dışı iştirak hissesi satış kazancına ilişkin istisna uygulamasından yararlanabilmek için kazancın;

- 18.05.2018 - 31.10.2018 döneminde elde edilmiş olaması,

- 31.12.2018 tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmiş olması

gerekmektedir.

b) Şube kazançları

Yurt dışında elde edilen şube kazancına ilişkin istisna uygulamasından yararlanabilmek için kazancın;

- 18.05.2018 - 31.10.2018 döneminde elde edilmiş olması,

- 31.12.2018 tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmiş olması

gerekmektedir.

c) Tasfiye kazançları

Yurt dışındaki kurumların tasfiyesinden kaynaklanan kazançlar için istisna uygulanabilmesi için kazancın;

- 18.05.2018 - 31.12.2018 döneminde elde edilmiş olması

- 31.12.2018 tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmiş olması

 gerekmektedir.

VIII-VERGİ MEVZUATI DEĞİŞİKLİKLİKLERİ (Madde 12)

1-Yeni İnşa Edilen Konut Veya İş Yerlerinin İlk Satışında Tapu Harcı Oranını Farklılaştırmaya Konusunda Yetki Verilmiştir.

Tapu harcı oranının “yeni inşa edilen konut veya iş yerlerinin ilk satışı” esas alınarak farklı oranda belirlenmesi hususunda Bakanlar Kuruluna yetki verilmektedir.

Konuya ilişkin olarak 18.05.2018 tarihine kadar Bakanlar Kurulu Kararı yayımlanmamıştır.

IX- UYGULAMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR(Madde 9/Fıkra 20)

7143 sayılı Kanunla getirilen düzenlemelerin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar ilgisine göre Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı veya Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanacak ikincil düzenlemelerle belirlenecektir.

 

PAYLAŞ : Email Facebook Google Twitter