Geri

BİR BENDEN BİR SENDEN TEŞVİKİNİN USUL VE ESASLARI AÇIKLANDI

 

 
 
BİR BENDEN BİR SENDEN
 
TEŞVİKİNİN
 
USUL VE ESASLARI AÇIKLANDI
 
 
ÖZET   : İmalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren, 2017 yılında çalıştırdığı sigortalı sayısı 1-3 arasında olan ve ustalık belgesi bulunan işverenlere, iş- kur’ a kayıtlı 18-25 yaş aralığındaki sigortalılar arasından olmak üzere 1/1/2018 tarihinden sonra işe alınan, işverenle 1 inci derece kan ve kayın hısmı ve eşi olmayan, işe alındığı tarihten önceki 3 ay içinde en fazla 10 gün çalışması bulunan en fazla 2 sigortalı için prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında, bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle işverene prim desteği
sağlanmaktadır.
 
BİR BENDEN BİR SENDEN TEŞVİKİNİN USUL VE ESASLARI:
 
27/3/2018 tarihli ve 30373 sayılı 2. Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 43’üncü maddesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa geçici 20’nci maddesinde;
 
“2017 yılında Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısı ortalaması 1 ila 3 olan, imalat sektöründe faaliyet gösteren ve bu sektörde ustalık belgesi sahibi olunan özel sektöre ait işyerlerince, işe giriş tarihi itibarıyla 18 yaşından büyük ve 25 yaşından küçük sigortalılardan ve Kuruma kayıtlı işsizler arasından olmak kaydıyla 1/1/2018 tarihinden itibaren 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında işe alınanların; işe girdikleri aydan önceki üç aylık sürede toplam on günden fazla 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumana bildirilmemiş olmaları ve isteğe bağlı sigortalılık hariç 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olmamaları, 2017 yılında işyerinden Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalı sayısının ortalamasına ilave olmaları kaydıyla, işe alındıkları tarihten 2018 yılı Aralık ayı/dönemine kadar geçerli olmak üzere, destek kapsamına giren sigortalılar için 5510 sayılı Kanunun 82’nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle işverene prim desteği sağlanır ve destek tutarı Fondan karşılanır.
 
Destek kapsamındaki sigortalılar için birinci fıkrada belirtilen prim desteğiyle birlikte 2018 yılı Aralık ayına/dönemine kadar geçerli olmak üzere; sigortalının destek sağlanan aya ilişkin prim ödeme gün sayısının 53,44 Türk lirası ile çarpılması sonucu bulunacak tutar, ücret desteği olarak Kurum tarafından işverene ödenir ve destek tutarı Fondan karşılanır.
 
Bu maddeyle sağlanan prim ve ücret desteği 2018 yılı Aralık ayı/dönemini geçmemek üzere, sigortalının işe alındığı ayı takip eden ilk aydan başlamak üzere her ikinci ay için uygulanır.
 
Bu madde kapsamında Fon tarafından işverene sağlanan, sigortalı hissesine karşılık gelen destek tutarının sigortalıya ödenmesi işverenden talep edilemez.
 
2018 yılında 5510 sayılı Kanun kapsamına alınan işyerleri ile daha önce Kanun kapsamına alındığı halde 2017 yılında Sosyal Güvenlik Kurumuna aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi vermeyen ve 2018 yılında ilk defa sigortalı bildiriminde bulunan işyerleri bu maddede yer alan destekten yararlanamaz.
 
Bu madde hükümleri; 5335 sayılı Kanunun 30’uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlara ait işyerleri ile 2886 sayılı Kanuna, 4734 sayılı Kanuna ve uluslararası anlaşma hükümlerine istinaden yapılan alım ve yapını işleri ile 4734 sayılı Kanundan istisna olan alım ve yapım işlerine ilişkin işyerleri ve sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar ve yurtdışında çalışan sigortalılar hakkında uygulanmaz.
 
Mahkeme kararıyla veya yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalıyı fiilen çalıştırmadığı tespit edilen işyerleri hakkında, 5510 sayılı Kanunun ek 14’üncü maddesi uyarınca işlem yapılır.
 
İşe giriş tarihi itibarıyla sigortalının, işverenin birinci derece kan veya kayın hısmı ya da eşi olması durumunda söz konusu sigortalıdan dolayı bu maddede yer alan destekten yararlanılamaz. Sigortalının işe giriş tarihinden sonra işverenle arasında oluşan hısımlık veya evlilik durumları destekten yararlanmayı etkilemez.
 
Bu madde kapsamındaki desteklerden yersiz yararlanıldığının tespiti halinde; yararlanılan sigorta primi desteği tutarı işverenden 5510 sayılı Kanunun 89’uncu maddesinin ikinci fıkrası uyarınca gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, yararlanılan ücret desteği tutarı ilgili destek ödemesinin/ödemelerinin yapıldığı tarihten itibaren yasal faiziyle birlikte Kurum tarafından işverenden tahsil edilir.
 
Bu madde kapsamındaki destekten yararlanılan ayda aynı sigortalı için diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanılamaz. Bu destekten yararlanılmayan ayda destek kapsamına giren sigortalıdan dolayı, 5510 sayılı (Ş. Abacı) Kanunun 81’inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi ile aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan prim indirimi dışındaki diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanılamaz.
 
Fondan bu madde kapsamında karşılanan tutarlar, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gelir, gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz.
 
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenir” hükümleri getirilmiştir.
 
Belirtilen Kanun maddesi hükümleri çerçevesinde kamuoyunda “bir senden bir benden teşviki “olarak adlandırılan destek uygulaması ile ilgili şartlarlar aşağıda açıklanmıştır.
 
A. SİGORTALILAR YÖNÜNDEN GEREKLİ ŞARTLAR:
 
A.1. 1/1/2018 ile 30/11/2018 tarihleri arasında işe alınmış olması,
A.2. Türkiye İş Kurumu'na kayıtlı işsiz olması,
A.3. İşe giriş tarihi itibarıyla 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük olması,
18 yıl 00 ay 00 gün (dahil) ile 24 yıl 11 ay 29 gün (dahil) arasında olan sigortalılardan dolayı anılan maddede belirtilen diğer şartların da sağlanmış olması kaydıyla bahse konu destekten yararlanılması mümkün olacaktır. Bu sınırların dışındaki sigortalılar yönünden destek yararlanılamaz.
A.4. İşe giriş tarihinden önceki üç aylık sürede toplam on günden fazla 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmemiş olmaları ve isteğe bağlı sigortalılık hariç 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olmamaları,
 
ÖRNEK 1: (A) Limited Şirketinde 20/3/2018 tarihinde işe alınan;
(A) sigortalısının en son 5510 sayılı Kanunun 4/1-a kapsamında 2017/Kasım ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgesi ile 30 gün üzerinden SGK’ ya bildirildiği,
 
(B) sigortalısının   5510   sayılı   Kanunun   4/1-a   kapsamında   2018/Ocak   ayında   8   gün, 2018/Şubat ayında 6 gün, aylık prim ve hizmet belgesi ile SGK bildirildiği varsayıldığında;
 
Madde de aranılan diğer şartların da sağlanmış olması kaydıyla sadece (A) sigortalısından dolayı prim desteğinden yararlanılması mümkün olacak, buna karşın (B) sigortalısından dolayı, işe giriş tarihlerinden önceki üç aylık sürede toplam on günden fazla SGK sigortalı olarak bildirildiğinden bahse konu destekten yararlanılması mümkün olamayacaktır.
 
Aday çırak, çırak veya işletmelerde meslekî eğitim görenler, staja tabi tutulan öğrenciler, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde görevli bursiyerler ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46’nci maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerden aylık prime esas kazanç tutarı, günlük prime esas kazanç alt sınırının otuz katından fazla olanlar, Türkiye İş Kurumunca düzenlenen kurslara katılanlar, Ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklular, sıfır gün ve sıfır kazançlı bildirilen sigortalıların çalışma süreleri işe giriş tarihinden önceki üç aylık süre içinde SGK bildirilmiş süre olarak dikkate alınmayacaktır.
 
Dolayısıyla, 7, 19, 22, 42, 43, 46, 49 ve 50 no.lu belge türüyle bildirilen çalışma gün sayıları işe giriş tarihinden önceki üç aylık süre içinde SGK’ ya bildirilmiş süre olarak dikkate alınmayacaktır.
 
A.5. Sigortalının işe alındığı işyerine ait 2017 yılında bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması gerekir.
 
A.6. İşe giriş tarihi itibarıyla sigortalının, gerçek kişi işverenin ya da adi ortaklıklarda ortaklardan her birinin birinci derece kan veya kayın hışmı ya da eşi olmaması gerekir. Sigortalının işe giriş tarihinden sonra işverenle arasında oluşan hısımlık veya evlilik durumları destekten yararlanmayı etkilemeyecektir.
 
B. İŞYERİ YÖNÜNDEN GEREKLİ ŞARTLAR:
 
B.1. İmalat sektöründe faaliyet gösteren özel sektör işverenine ait olması,
4447 sayılı Kanunun geçici 20’nci maddesinde yer alan prim desteğinden ihale konusu iş üstlenen işyerleri hariç olmak üzere NACE Rev.2 Ekonomik Faaliyet Sınıflamasının C kısmında belirtilen imalat sektöründe özel sektör işverenlerine ait işyerlerinde çalışan sigortalılardan dolayı yararlanılabilecek olup, bahse konu prim desteği 5335 sayılı Kanunun 30’uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlara ait işyerlerinde çalışan sigortalılar hakkında uygulanmayacaktır. Dolayısıyla, ihale konusu iş üstlenen işyeri işverenleri, mahiyet kodu (1) veya (3) olarak tescil edilmiş işyerleri ya da resmi nitelikte olduğu halde mahiyet kodu (2) veya (4) olarak tescil edilmiş işyeri işverenleri ile 5335 sayılı Kanunun 30’uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlara ait işyerleri bahse konu destekten yararlanamayacaktır.
 
B.2. İmalat sektöründe ustalık belgesi sahibi olunması,
Bu teşvikten yararlanabilmek için, NACE Rev.2 Ekonomik Faaliyet Sınıflamasının C kısmında belirtilen imalat sektörüne ait ustalık belgesi ile faaliyet göstermesi gerekmektedir.
 
İşverenlerin bu sektöre ilişkin;
• Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen ustalık belgelerinin, teknik lise veya mesleki ve teknik eğitim, okul ve kurumların dört yıllık eğitim programlarından mezun olanlara verilen diplomaların,
• Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) tarafından verilen ustalık
belgelerinin ve mesleki faaliyet belgesinin,
• Yetkili kurumlar tarafından düzenlenen ustalık belgelerinin,
aslı ve bir fotokopisinin veya noter tasdikli suretinin müracaata ilişkin dilekçeyle birlikte işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine verilmesi gerekmektedir.
 
Bununla birlikte, imalat sektöründe faaliyet gösteren ancak bu sektöre ilişkin ustalık belgesi olmayan bir işyerinde, ustalık belgesine sahip bir sigortalının çalıştırılması halinde, işyeri açmaya esas ustalık belgesi olan sigortalı hariç Kanunda aranılan şartları sağlayan diğer sigortalılardan dolayı bu destekten yararlanılabilecektir.
 
B.3. İşyerine ilişkin 2017 yılında SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısı ortalamasının 1 ile 3 olması,
 
Ortalama sigortalı sayısı, sigortalının işe alındığı işyerine ait 2017 yılında SGK’ ya bildirilmiş olan toplam sigortalı sayısının, aynı yılda SGK’ya bildirim yapılmış ay sayısına bölünmesi suretiyle bulunacaktır. Sigortalıların, ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılıp çalıştırılmadığının tespiti sırasında, ortalama sigortalı sayısının küsuratlı çıkması halinde, yarıma kadar kesirler dikkate alınmayacak, yarım ve üzerinde olan kesirler ise tama iblağ edilecektir. Buna göre, ortalama sigortalı sayısının küsurat kısmı 0,01 ila 0,49 arasında ise 0 (sıfır) olarak dikkate alınacak, 0,50 ila 0,99 arasında ise tama iblağ edilecektir.
 
SGK’ ya bildirilmiş toplam sigortalı sayısının tespiti sırasında, her bir ayda çalışan sigortalı sayısı, ilgili dönemlerde SGK’ ya verilmiş asıl ve ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısından, iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısı düşülmek suretiyle tespit edilecektir.
 
ÖRNEK 2: Un imalatına yönelik ustalık belgesi olan gerçek kişi işveren Ali AK’a ait işyerinde 2017 yılında SGK’ ya yapılan bildirimlerin aşağıdaki gibi olduğu varsayıldığında;
 
2017/Bildirim yok
2017/Bildirim yok
2017/Mart: 2
2017/Nisan: 1
2017/Mayıs: 1
2017/Haziran: 1
201 7/Temmuz: 2
2017/Ağustos: 3
2017/Eylül:1
2017/Ekim:2
2017/Kasım:2
2017/Aralık:4
 
Bu işyerinin ortalama sigortalı sayısı 2+1+1+1+2+3+1+2+2+4=19 ’in bildirim yapılmış ay sayısına bölünmesi neticesinde 19/10=1,9=2 olacağından, kanunda aranılan diğer şartların sağlanması kaydıyla bu işyerinde destekten yararlanılabilecektir.
 
B.4. Sigortalının işe alındığı işyerine ait 2017 yılında bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması,
 
ÖRNEK 3: İşyerinin ortalamasının yukarıdaki örnekte olduğu gibi 2 olduğu anlaşılan işyerinde
(B) sigortalısının 12/4/2018 tarihinde işe alındığı varsayıldığında işveren bahse konu sigortalıdan dolayı 4447 sayılı Kanunun geçici 20’nci maddesinde yer alan destekten 2017 yılında ortalama (2) sigortalı çalıştırdığı için diğer şartları da sağlamak kaydıyla aynı maddenin üçüncü fıkrasında belirlenen sürelerde 3 ve üzerinde sigortalı çalıştırılan aylarda yararlanabilecektir.
 
İlgili kanun maddesine istinaden aranılan diğer şartlara sahip olan sigortalı, ortalama sigortalı sayısına ilave olarak işe alınmasa dahi, sonraki aylarda işyerinde çalışan sigortalı sayısı ortalama sigortalı sayısının üzerine çıktığı takdirde, bahse konu sigortalıdan dolayı ilgili aylarda 4447 sayılı Kanunun geçici 20’nci maddesinde yer alan destekten yararlanılabilecektir.
 
Örnek 4: 2 no.lu örnekteki işyerinde 12/4/2018 tarihinde işe alınan (C) sigortalısı ile birlikte işyerinde çalışan toplam sigortalı sayısının;
 
2018/Mayıs ayında: 2 sigortalı, 2018/ Haziran ayında: 3 sigortalı, 2018/ Temmuz ayında: 4 sigortalı, 2018/Ağustos ayında: 5 sigortalı, 2018/Eylül ayında: 1 sigortalı 2018/Ekim ayında: 1 sigortalı 2018/Kasım ayında: 2 sigortalı 2018/Aralık ayında: 2 sigortalı
 
olduğu varsayıldığında, 12/4/2018 tarihinde işe alınan (C) sigortalısından dolayı tüm şartların sağlanması halinde destekten yararlanılacak ayların Mayıs, Temmuz, Eylül ve Kasım olduğu (Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim, Aralık aylarında primlerin işveren tarafından ödenmesi gerektiği) dikkate alındığında, bu sigortalı ile birlikte ortalama sigortalı sayısının üzerinde bildirim yapılan Temmuz ayında 4447 sayılı Kanunun geçici 20’nci maddesinde yer alan destekten yararlanılabilecektir. Buna karşın, Mayıs, Eylül ve Kasım aylarında ortalama sigortalı sayısının üzerinde bildirim yapılmadığından bu sigortalıdan dolayı destekten yararlanılamayacaktır.
 
Diğer taraftan, 2018 yılı içerisinde işe alınan sigortalılar yönünden ortalama sigortalı sayısı aynı olmakla birlikte, 2018 yılında işe alınan sigortalılardan dolayı prim desteğinden yararlanılabilmesi için bu sigortalıların tamamının ortalama sigortalı sayısının üzerinde bildirilip bildirilmediğine bakılacaktır.
 
Örnek 5: 2017 yılı ortalama sigortalı sayısı 2 olan (A Ltd. Şti’de 30/6/2018 tarihinde (A) ve (B) sigortalılarının işe alındığı varsayıldığında, 2017 yılı ortalama sigortalı sayısı 2 olduğundan;
 
Her iki sigortalıdan dolayı bu destekten yararlanabilmek için 2018/Temmuz ayında en az (4) sigortalının çalıştırılmış olması gerekmektedir.
 
Söz konusu işyerinde 2018/Temmuz ayında 3 sigortalı çalıştırıldığı varsayıldığında ise bu ayda
(A) ve (B) sigortalılarından yalnızca birinden dolayı yararlanılabilecektir.
 
B.5. Aylık prim ve hizmet belgesinin veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin yasal süresi içinde SGK’ya verilmesi,
 
4447 sayılı Kanunun geçici 20’nci maddesinde yer alan prim desteğine ilişkin uygulama 1/1/2018 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdiğinden, işverenlerce genelgenin yayımlandığı 20/6/2018 tarihine kadar e-SGK üzerinden tanımlama yapılamaması nedeniyle, kapsama giren sigortalılar için 2018/Şubat ve Mart aylarına ilişkin olarak kanun numarası seçilmeksizin aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenmesi ya da diğer kanun numaraları seçilmek suretiyle sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanılmış olması ve işverenlerce bu aylara ilişkin geriye yönelik olarak bu destekten yararlanma talebinde bulunulması durumunda; bahse konu aylara ilişkin kanun numarası seçilmeksizin veya diğer kanun numaraları seçilerek düzenlenmiş aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar ile 4447 sayılı Kanunun geçici 20’nci maddesinde yer alan destekten yararlanılmak istenilen sigortalılar, bu sigortalıların prim ödeme gün sayıları ve prime esas kazanç tutarlarının aynı olması ve kanunda yer alan diğer şartların da sağlanması kaydıyla bu aylara ilişkin olarak söz konusu destekten geriye yönelik yararlanılması mümkün bulunmaktadır.
 
Bu durumda, destek kapsamına giren sigortalılardan dolayı 2018/Şubat ve Mart aylarında 4447 sayılı Kanunun geçici 20’nci maddesinde yer alan prim desteğinden yararlanabilmek için destek kapsamına giren sigortalılardan dolayı 2018/Ocak, Şubat ve Mart aylarında 5510 sayılı Kanunun 81’inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan beş puanlık indirim veya aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan ilave altı puanlık indirim haricindeki diğer teşviklerden
 
yararlanılmış olması durumunda, öncelikle 2018/Ocak, Şubat, Mart aylarında yararlanılan diğer teşviklerin kanun numarasız belgeye ya da beş puanlık indirim veya ilave altı puanlık indirim kapsamında aylık prim ve hizmet belgesi ile değiştirilmesini müteakip çıkan fark tutarın ödenmesinin ardından 2018/Şubat ve Mart aylarında 4447 sayılı Kanunun geçici 20’nci maddesinde yer alan prim desteğinden yararlanabilmek için 37103 kanun numaralı belgenin düzenlenmesi gerekmektedir.
 
B.6. Tahakkuk eden primlerin yasal süresi içinde ödenmesi,
 
B.7. Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması,
 
B.8. Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir.
 
B.9. Sigortalının işe alındığı işyerine ait 2017 yılında bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması gerekir.
 
C. DESTEĞİN HESAPLANMASI:
 
C.1. Destek şartlarını sağlayan sigortalılardan dolayı prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında, bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle işverene prim desteği sağlanacaktır. Destek kapsamına giren işyerleri en fazla iki sigortalı için bu destekten yararlanılabilecektir.
 
Örnek 6: İmalat sektöründe faaliyet gösteren (K) Ltd.Şti’de bu destek kapsamında 20/1/2018 tarihinde işe alınan (H) sigortalısı için 2018/Şubat ayına ilişkin düzenlenen 37103 kanım numaralı belgede prime esas kazanç tutarının 4.000 TL olduğu varsayıldığında, bu sigortalı için;
• Destek öncesi işveren tarafından ödenmesi gereken sigorta primi ve işsizlik sigortası
primi tutarı: 4.000 x %37,5 =1.500 TL
• İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacak tutar: 2.029,50 x %37,5=761,06 TL
Bu durumda, destek sonrası işveren tarafından ödenmesi gereken tutar: 738,94 TL
(1.500-761,06) olacaktır.
 
 
D. ALT İŞVERENİ BULUNAN İŞYERLERİ VE ALT İŞVERENLERLE İLGİLİ İŞLEMLER:
4447 sayılı Kanunun geçici 20’nci maddesinde yer alan prim desteğinden alt işverenlerce çalıştırılan ve kapsama giren sigortalılardan dolayı da yararlanılabilecektir. Ortalama sigortalı sayısı ana işveren ve alt işveren için ayrı ayrı hesaplanacaktır.
 
Ancak, kapsama giren sigortalılardan dolayı söz konusu destekten yararlanılabilmesi için,
 
D.1. Asıl işverenin hem kendi çalıştırmış olduğu sigortalılardan hem de alt işverenlerin çalıştırmış olduğu sigortalılardan kaynaklanan; her bir alt işverenin ise yalnızca kendi çalıştırmış olduğu sigortalılardan kaynaklanan prim borcunun bulunmaması,
 
E. DİĞER TEŞVİK VE DESTEKLERDEN YARARLANMA:
E.1. 5510 Sayılı Kanun veya diğer kanunlarda belirtilen sigorta prim desteğinden yararlanan işverenlerin, bu teşvikler kapsamında giren sigortalılardan dolayı aynı dönem için esnaf teşvikinden yararlanması mümkün değildir.
E.2. Destek kapsamına giren sigortalı için destekten yararlanılacak aydan bir önceki ve bir sonraki aylarda kanun numarası seçilmeksizin belge düzenlenebilecektir. Ya da beş puanlık indirimden veya ilave altı puanlık indirimden yararlanılabilecektir. İşveren destek kapsamına giren sigortalı için destek kapsamına giren aylarda esnaf teşvikinden ya da diğer sigorta primi teşvik destek ve indirimlerinden yararlanabilecektir.
 
F. DESTEKTEN YARARLANMAK AMACIYLA YAPILACAK OLAN BAŞVURUNUN ŞEKLİ:
F.1. Esnaf teşviki kapsamına giren sigortalılardan dolayı prim desteğinden yararlanılabilmesi için, işverenlerce e-SGK kanalıyla başvuruda bulunulması gerekmektedir.
 
İşverenlerce kapsama giren sigortalılara ilişkin yapılacak başvurular, www.sgk.gov.tr adresinden   giriş   yapılmak   suretiyle   erişilen   "e-SGK/İşveren/İşveren   Sistemi/Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama/4447 Sayılı Kanun Geçici 20. Madde (Bir Senden Bir Benden Prim Desteği)” menüsü vasıtasıyla yapılacaktır.
 
G. DİĞER HUSUSLAR:
G.1. Mevcut bir işletmenin kapatılarak değişik bir ad, unvan ya da bir iş birimi olarak açılması veya yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak şekilde doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi bulunan şirketler arasında istihdamın kaydırılması, şahıs işletmelerinde işletme sahipliğinin değiştirilmesi gibi işlem tesis ettiği anlaşılan işyerlerinden İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanan tutarlar gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte geri alınır.
 
G.2. 1/1/2018 ile 30/11/2018 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) 5510 sayılı Kanunun 89 uncu maddesi hükmüne uygun nitelikte devir edilen veya mirasçılara intikal eden işyerleri, yeni işe başlayan işyeri olarak kabul edilmeyecektir. İşyerini devralan veya işyeri intikal olan işverenin de söz konusu destekten yararlanabilmesi için 4447 sayılı Kanunun geçici 20’nci maddesinde belirtilen şartların tamamını sağlaması gerekmektedir.
 
G.3. İşyeri imalat sektöründe faaliyet göstermesine rağmen işyeri tescil işlemleri sırasında işyerinin işkolu kodunun yanlış belirlenmiş olması halinde, işyerinin işkolu kodunun imalat sektörüne ait işkolu kodu olarak değiştirilmesinin ardından, yeni işkolu kodunun geçerli olduğu tarihten itibaren söz konusu destekten yararlanılması mümkündür. Tam tersi olması durumunda ise yani başka iş kolu kodunda tescil edilmesi gerekirken imalat sektöründe tescil işlemi yapılan işyerinin yararlanmış olduğu destekler, 5510 sayılı Kanunun 89’uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamında gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte işverenden tahsil edilecektir.
 
G.4. İmalat sektöründe faaliyet gösteren özel sektör işyeri işvereninin ustalık belgesi sahibi ortağın ortaklıktan ayrılmasını/ustalık belgesi sahibi sigortalının işten ayrılmasını takip eden aydan itibaren söz konusu destekten yararlanılmayacaktır.
 
G.5. Söz konusu destekten yararlanmakta olan bir işyerinin farklı bir sosyal güvenlik merkezine nakli halinde, anılan maddede yer alan destekten nakil tarihinden önce yararlanılmış sigortalılardan dolayı, nakil tarihinden sonra da yararlanılması mümkün bulunmaktadır.
 
G.6. 4447 sayılı Kanunun geçici 20’nci maddesinde yer alan destekten yararlanmış olan işverenler, işsizlik Sigortası Fonundan karşılanmış olan prim tutarlarını, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alamayacaktır.
 
Saygılarımızla…

 
PAYLAŞ : Email Facebook Google Twitter