Geri

TEMMUZ 2023 ENFLASYON - ÜFE TÜFE ORANLARI - KİRA ARTIŞ ORANLARI - İŞYERİ KİRA ARTIŞ ORANI - MESKEN KİRA ARTIŞ ORANI - HESAPLAMA TABLOSU

04.08.2023

 

 

Yi - Üfe Tüfe

 

2023 TEMMUZ

 

 

KİRA ARTIŞI NASIL HESAPLANIR?

Konutlar ve işyerleri için kira artış oranı kira artışının yapılacağı aydan bir önceki ayın TÜİK tarafından açıklanan Yİ-TÜFE 12 aylık ortalamalara göre değişim oranına bakılarak hesaplanır. Mal sahibi bu orana eşit veya bu orandan daha az bir oranda kiraya zam yapma hakkına sahiptir.

Örneğin kira artışı Temmuz ayında yapılacaksa TÜİK'in açıkladığı Yİ-TÜFE endeksinin ilgili yılın Haziran ayındaki 12 aylık ortalamalara göre değişim verisine bakılır.

Ev ve işyeri kiralarında 2019 başına kadar taraflar aralarında farklı bir oran belirlememişse Üretici Fiyat Endeksi’ndeki (ÜFE) artışlar dikkate alınıyordu. Yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle kira artışlarında uygulanabilecek en üst sınır TÜFE’ye (Tüketici Fiyatları Endeksi) bağlandı.

Yürürlükteki yasal düzenlemeye göre, kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor. Mülk sahiplerinin bu oranın üzerinde zam yapmaları yasak. Aksi halde kiracılara dava açma hakkı doğuyor.

 

ARTIŞ SONRASI KİRAM NE KADAR OLACAK?

HESAPLAMA TABLOSU

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 
*   *   *

 

PAYLAŞ : Email Facebook Google Twitter