Geri

TAVUK ÇİFTLİKLERİNİN BİNA İNŞAAT HARCI VE İMARLA İLGİLİ HARÇLARINDAN MUAF TUTULMASI

25.06.2023

 

 

TAVUK ÇİFTLİKLERİNİN BİNA İNŞAAT HARCI

VE İMARLA İLGİLİ HARÇLARINDAN

MUAF TUTULMASI

 

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
SAKARYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü


Sayı:     B.07.1.GİB.4.54.15.01-138-2010-2-8
 

Tarih:   17.09.2010
  
Konu:   Bina İnşaat ve İskan Harcı İstisnası  
 
İlgide kayıtlı dilekçenizde, ... Belediyesi sınırları içerisinde yapılacak tavuk çiftliği (kümes) inşaatının bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlardan istisna edilip edilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

 

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun Ek 1 inci maddesinde, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yapılan her türlü bina inşaatının (ilave ve tadiller dahil), inşaat veya tadilat ruhsatının bina inşaat harcına tabi olacağı; Ek 2 nci maddesinin (c) bendinde ise her türlü fabrika, değirmen, sınai nitelikteki imalathaneler ve tersaneler ile organize sanayi bölgelerinde yapılan her türlü bina inşaatı ile sera ve benzeri örtü altı tarım yapılan tesisler, ahır, samanlık, kümes, su ürünleri ve hayvan barınağı ile yemlik gibi yapı ve tesis inşaatının, bina inşaat harcından müstesna olduğu hükme bağlanmıştır.
 

Aynı Kanunun 80 inci maddesinin birinci fıkrasında, imarla ilgili harçlara (parselasyon harcı, ifraz ve tevhit harcı, plan ve proje tasdik harcı, zemin açma izni ve toprak hafriyatı harcı ve yapı kullanma izni harcı) ilişkin hükümlere yer verilmiş; ikinci fıkrasında da, 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun hükümleri uyarınca yapılan yapı ve tesisler ile belediye ve mücavir alan sınırları içinde veya dışında inşa edilecek sera ve benzeri örtü altı tarım faaliyetinde kullanılmak üzere inşa edilen tesisler, ahır, samanlık, kümes ve hayvan barınakları ile yemlik gibi yapı ve tesislerin, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu uyarınca alınacak ücretler ile bina inşaat harcı dahil yukarıda sayılan harçlardan müstesna olacağı hüküm altına alınmıştır.
 

Buna göre, ... Belediyesi sınırları içerisinde inşa edilecek olan tavuk çiftliği (kümes) inşaatının, bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlardan müstesna tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Vergi Dairesi Başkanı
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise
bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz
dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergiiçin gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

 

*   *   *

 

PAYLAŞ : Email Facebook Google Twitter