Geri

TAVUK BESİCİLİĞİ FAALİYETİNDEN ELDE EDİLEN KAZANCIN TEVKİFAT YAPILMAK SURETİYLE VERGİLENDİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR

25.06.2023

 

TAVUK BESİCİLİĞİ FAALİYETİNDEN

ELDE EDİLEN KAZANCIN

TEVKİFAT YAPILMAK SURETİYLE

VERGİLENDİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR

 

 

MALİYE BAKANLIĞI Gelirler Genel Müdürlüğü

MANİSA VALİLİĞİ  (Defterdarlık : Gelir Müdürlüğüne)

 


Sayı:   B.07.0.GEL.0.41/4102-136/11439

Tarih:  22/03/1999

Konu: Tavuk besiciliği faaliyetinden elde edilen kazancın vergilendirilmesi hk.

İLGİ : 15.02.1999 gün ve B.07.4.DEF.45.10/01-165-9/1027 sayılı yazınız.

 

İlgi yazınızla Bakanlığımıza gönderilen iliniz ..... Vergi Dairesi mükelleflerinden ..... sicil numarasında kayıtlı ..... ile ilgili mukteza incelendi.

Bilindiği üzere, Gelir Vergisi Kanununun 4369 sayılı Kanunla değişik 53 üncü maddesinde "Çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar, bu Kanunun 94 üncü maddesine göre hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilir.

54. maddede yazılı işletme büyüklüğü ölçülerini aşan çiftçiler ile bir biçerdövere veya bu mahiyetteki bir motorlu araca veya on yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olan çiftçilerin kazançları gerçek usulde (zirai işletme hesabı veya diledikleri takdirde bilanço esasına göre) tespit olunarak vergilendirilir.

Kazançları gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçiler bu kazançları için beyanname vermezler....." hükmü yer almaktadır.

Konu ile ilgili olarak, Bakanlığımızca hazırlanıp 31.12.1998 gün ve 23570 sayılı Mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan 219 seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 4369 sayılı Kanunla değişik zirai kazançların vergilendirilmesine yönelik maddelerinde yapılan değişikliklere ilişkin olarak gerekli açıklamalar yapılmıştır.

Gelir Vergisi Kanununun 54 üncü maddesinde kümes hayvanları ile ilgili işletme büyüklüğü ölçüsü belirlenmediğinden ve anılan Kanunun 13 üncü maddesi de 4369 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırıldığından tavuk besiciliği faaliyetinden elde edilen kazancın 94 üncü maddeye göre tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilmesi gerekmektedir.

Adı geçen ödevlinin kendi isteği ile gerçek usulde vergilendirilmek istemesi halinde gerçek usulde mükellefiyetinin tesis edilmesi ve zirai işletme defteri kullanması aksi takdirde tevkif yoluyla vergilendirilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve ödevlinin durumun yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde değerlendirilerek gereğinin yapılmasını, işlem sonucundan adı geçene de bilgi verilmesini rica ederim.

Bakan a.
Daire Başkanı

 

 

*   *   *
PAYLAŞ : Email Facebook Google Twitter