Geri

İŞLETME HESABI ESASINA GÖRE DEFTER TUTANLAR İÇİN DEFTER-BEYAN SİSTEMİNİ KULLANMA ZORUNLULUĞU 1 OCAK 2019’DA BAŞLIYOR

" İŞLETME HESABI ESASINA GÖRE

DEFTER TUTANLAR İÇİN

DEFTER-BEYAN SİSTEMİNİ KULLANMA ZORUNLULUĞU

1 OCAK 2019’DA BAŞLIYOR "

 

"486 sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile yapılan düzenlemeye göre işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren defterlerini elektronik ortamda tutma zorunluluğu başlıyor."

 

Bu mükelleflerin işlemlerinin defterlere kaydı, ait oldukları aya ait katma değer vergisi beyannamesinin verilmesi gereken son günden (izleyen ayın 24. gününden) fazla geciktirilemeyecektir.

Tebliğe göre Defter-Beyan Sistemi kullanmakla yükümlü olan mükelleflerden defter tutmak zorunda olanların kâğıt ortamında tuttukları defterlerin hukuki geçerliliği bulunmamaktadır.

Daha önce basit usule tabi mükellefler ile serbest meslek erbapları için bu zorunluluk 1 Ocak 2018’de başlamıştı.

17 Aralık 2017 tarihli ve 30273 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 486 sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile yapılan düzenlemeye ile işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin kayıtlarının elektronik ortamda tutulması, defterlerinin bu kayıtlardan hareketle elektronik ortamda oluşturulması ve saklanması, vergi beyannamesi, bildirim ve dilekçelerin elektronik ortamda verilebilmesi ile elektronik ortamda belge düzenlenebilmesi amacıyla geliştirilen Defter-Beyan Sistemini kullanmaları zorunluluğu uygulaması 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren başlıyor.

Defter-Beyan Sistemi vasıtasıyla elektronik ortamda tutulan defterlerin açılış onayı; ilk defa veya yeniden işe başlama ile sınıf değiştirme hallerinde kullanmaya başlamadan önce, izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları ise defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk gününde Başkanlık tarafından elektronik olarak yapılır.

Açılış onayı 213 sayılı Kanun’da öngörülen tasdik hükmündedir.

Defterlere ait oldukları takvim yılının son ayını TAKİP EDEN DÖRDÜNCÜ AYIN SONUNA KADAR Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ELEKTRONİK ORTAMDA KAPANIŞ ONAYI YAPILIR.

Diğer taraftan mükelleflerin işletme hesabı esasına göre mi yoksa bilanço esasına göre mi defter tutacaklarına ilişkin hadler, 

31.12.2018 tarihli ve 30642 (3.Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 504 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile basit usulden işletme hesabına geçişe ilişkin hadler ise 31.12.2018 tarihli ve 30642 (3.Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 305 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile belirlenmiştir.

Saygılarımızla.

 

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Oğuzhan GÜNGÖR

Şişli - İSTANBUL

 

PAYLAŞ : Email Facebook Google Twitter