Geri

1 OCAK 2019’DAN İTİBAREN MARKET VE MAĞAZALARDA POŞETLER 25 KURUŞTAN TÜKETİCİYE SATILACAKTIR

1 OCAK 2019’DAN İTİBAREN

MARKET VE MAĞAZALARDA

POŞETLER 25 KURUŞTAN

TÜKETİCİYE SATILACAKTIR

 

BEYANNAME REHBERİ   
 
BEYANNAME DÜZENLEME REHBERİ 

 

YAZAR KASA VE FATURA SİSTEMLERİNDE

ACİL DEĞİŞİKLİK GERÇEKLEŞTİRİLMELİDİR.

YETKİLİ SERVİS ÇAĞIRIP SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİNİ ACİLEN GERÇEKLEŞTİRİNİZ.

 

PLASTİK alışveriş poşetlerini tüketiciye en az 25 kuruştan satılmasını içeren Çevrenin Korunmasına Yönelik Kanun Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan kanunda ‘Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer’ maddesi olmasına rağmen, ücretli poşet dönemi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili yönetmeliğine göre 1 Ocak 2019’da devreye girecek.

Yeni yıldan itibaren ise fiş veya faturada kaç poşet kullanıldığı bilgisi yer alacak. 1 Ocak sonrasında plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına da depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 TL idari para cezası kesilecek.

‘Çevrenin Korunmasına Yönelik’ kanun sadece plastik poşetlerden alınacak ücreti kapsamıyor. Cam, karton, kompozit, metal, plastik ve ahşap ambalajlar için de belirlenecek miktarda ücret ödenecek. Bu bedeli tüketici direkt olarak alışveriş esnasında ödemeyecek.

Yayımlanan kanuna göre, yurtiçinde piyasaya arz edilen diğer ürünler için piyasaya sürenlerden ya da ithalatçılardan bu listede belirtilen tutarda geri kazanım katılım payı tahsil edilecek.

Plastiğin kullanıldığı içecek ambalajları için adet başına tahsil edilecek ücret 1 kuruş ile 4 kuruş arasında değişecek. Metal ambalajlı içecekler için ise adet başına 3 kuruş, diğer ürünler için kullanılan metal ambalajlarda kilogram başına 50 kuruş ödenecek.

Kompozit içecek ambalajlarında da belirlenen ücret 1 kuruş ile 4 kuruş arasında değişiyor. Cam ambalajlar için de ödenmesi gereken ücret 1 kuruş ile 10 kuruş arasında belirlenmiş. Ahşap ambalajların ücreti ise adet başına 10 kuruş.

15 KURUŞU FONA

Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek, “Yeni yılda plastik poşetleri 25 kuruşa satacağız. Market içinde yer alan manav ve fırınlarda poşetlere para alınmayacak. Paranın 15 kuruşu çevreyi korumak için oluşturulan fona devredilecek. Kalan kısmı ise poşet maliyeti. Poşetler barkodlu olacak. Müşterilere bez torba, file ve pazar çantası gibi ürünler satacağız” dedi.

ÜCRETSİZ DAĞITIM SONA ERECEK

Yeni yönetmeliğe göre plastik torbalar, mesafeli sözleşmelerle yapılan satışlar da dahil olmak üzere satış noktalarında tüketiciye ücretsiz temin edilemeyecek ve ücretsiz teminine imkan verecek herhangi bir promosyona veya kampanyaya dahil edilemeyecek. 15 mikron ila 50 mikron arası kalınlıkta olan plastik alışveriş poşetleri, market kasalarında tüketiciye ücretli olarak verilmeye başlanacak. Bu kalınlığın altında veya üstünde olan poşetler, eskiden olduğu gibi ücretsiz verilmeye devam edecek.

POŞET MALİYETİNDEN KURTARACAK

Bir poşetin doğada yok olmasının yüz yılları bulduğu göz önünde bulundurulursa çevreye pozitif anlamda ciddi katkı sunacak olan uygulama başta marketler olmak üzere çok sayıda iş yerini de büyük bir poşet yükünden kurtarmış olacak.

2025'TE YÜZDE 40'I GEÇEMEYECEK

Yönetmelik çerçevesinde 15-50 mikron arasında kalınlıktaki torbaların ülke genelinde yıllık kişi başına kullanılan torba adedinin; 31 Aralık 2019'a kadar yüzde 90’ı, 31 Aralık 2025'den itibaren ise yüzde 40’ı aşmayacak şekilde kullanımının azaltılması yönünde çalışma yapılıyor.

FİYATI BAKANLIK BELİRLEYECEK

Plastik torbalara ücret uygulamasında poşetlerin ücretleri sektör temsilcilerinin görüşleri de dikkate alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından her yıl yeniden belirlenecek. Söz konusu ücretin altında ise ücret tarifesi uygulanamayacak. 

 

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Oğuzhan GÜNGÖR

Şişli - İSTANBUL

PAYLAŞ : Email Facebook Google Twitter